Acte de presentació del segon volum de la revista de transparència metropolitana, Lux Barcelona

Tornar
Presentació del segon volum de la revista Lux Barcelona

Data:

El segon volum està dedicat al reforç de la integritat pública i inclou articles de fons sobre la prevenció de riscos penals i sobre el finançament metropolità de partits i sindicats.

El Pati de Columnes del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha acollit l'acte públic de presentació del segon número de la revista de transparència metropolitana, Lux Barcelona, que ha comptat amb la participació de la directora de l'Agència de Transparència, Gemma Calvet, del catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba, del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno i del secretari de Transparència i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, Jordi Foz.

Gemma Calvet ha presentat els continguts d'aquest segon volum, dedicat al reforç de la cultura de la integritat pública, destacant el gran nivell de totes les col·laboracions. Calvet també ha recordat la tasca que fan els òrgans responsables de la transparència i el bon govern per estrènyer el cèrcol a la corrupció i ha recordat que, a vegades, aquests organismes resulten incòmodes per a les administracions. En la seva intervenció, Francesc Torralba ha fet una reflexió sobre el paper clau de les persones per donar credibilitat a les institucions i ha apuntat tres virtuts que haurien de tenir els responsables públics: competència, coherència i confidencialitat. D'altra banda, el director de l'Oficina Antifrau ha recordat els 10 anys d'història de l'organisme que dirigeix, ha reivindicat la seva aportació a la cultura de la integritat pública i ha proposat obrir un debat per repensar l'Oficina Antifrau perquè sigui útil per als reptes que haurà d'abordar d'aquí 10 anys. Finalment, el secretari de Transparència i Govern Obert ha conclòs l'acte celebrant el treball en xarxa de totes les administracions per estendre la cultura de la integritat i ha apostat per una democràcia de qualitat sotmesa a la vigilància de la ciutadania com a mitjà per generar confiança.

La revista Lux Barcelona de transparència metropolitana és una publicació periòdica de l'Agència de Transparència de l'AMB de caràcter divulgatiu que pretén aportar coneixements, reflexions i debats entorn de la idea del bon govern. El nucli de la revista el formen dues anàlisis jurídiques en profunditat que giren entorn de la temàtica principal de cada volum. Aquest segon volum compta amb un article de Marc Molins sobre la prevenció de riscos penals i un article de Pau Bossacoma sobre el finançament metropolità de partits polítics i sindicats. Per ampliar el focus i aportar una visió polièdrica dels reptes de la governança democràtica, la revista també inclou quatre articles més breus de caràcter humanista. Signen aquests articles Begoña Román, sobre la necessitat de tenir cura de les institucions; Francesc Torralba, sobre la importància de l'ètica pública per millorar la qualitat i la confiança de les institucions; Miguel Ángel Gimeno, sobre l'objectiu d'instaurar una cultura de la integritat pública; i Mònica Planas, sobre els reptes socials que planteja la maternitat juvenil. Per últim, la revista es completa amb dues il·lustracions de l'opinador gràfic Jordi Duró sobre els temes tractats en aquest número i una sèrie d'instantànies del fotògraf Kim Manresa sobre les diverses realitats dels pobles i ciutats que conformen l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Enllaços relacionats: