Coneixent oficis, descobrint talents
Coneixent oficis, descobrint talents
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Polítiques socials
-
- Estat:
- Finalitzat
-
- Tipus / Subtipus:
- Polítiques socials / Experiències
-
- Municipi:
- Esplugues de Llobregat
-
- Ens local:
- Ajuntament de d'Esplugues de Llobregat
-
- Període d'execució:
- 15 de desembre de 2020 - 14 d’abril de 2022
-
- Impulsor:
- Servei d’Economia i Treball
-
- Públics als quals es dirigeix:
- Persones a l’atur que amb interès en conèixer les tendències actuals en el mercat laboral relacionades amb l’economia verda i circular
-
- Pla i línia als quals contribueix:
- Pla Metropolità de suport a les polítiques socials municipals - Projectes singulars
Galeria d'imatges
Descripció
Resum i detall de l'experiència
-
Resum de l'experiència
“Coneixent oficis, descobrint talents” ha estat un projecte singular de dinamització del teixit comercial i generació d’ocupació de qualitat a través del comerç local. En concret, s’ha incidit en el sector dels oficis vinculats a l’alimentació i el producte fresc: la carn i embotits, el peix i el marisc i l’aviram.
“Coneixent oficis, descobrint talents” ha combinat elements de formació, acompanyament i professionalització amb l’objectiu d’enfortir el sector econòmic de l’alimentació, alhora que s’incorpora al mercat de treball persones en situació d’atur al municipi.
-
Detall de l'experiència
El precedent de “Coneixent oficis, descobrint talents” és “Sales Blanques i Talents”, un projecte impulsat l’any 2019 a través del qual 12 dones en situació d’atur van rebre formació en el perfil de netejadora de sales blanques i d’espais que requereixen neteja especialitzada, donant visibilitat a feines com la neteja de laboratoris o hospitals.
“Coneixent oficis, descobrint talent” ha estat adreçat a persones en situació de vulnerabilitat que es trobessin en situació d’atur, en concret persones que portaven més de 3 mesos a l’atur, sense estudis, de qualsevol edat (preferentment de més de 45 anys) i de qualsevol sexe.
El projecte “Coneixent oficis, descobrint talents” ha suposat una continuació de l’anterior projecte, ara amb l’objectiu d’incidir en el sector de l’alimentació, i en concret en l’àmbit dels oficis vinculats al producte fresc: carn i embotits, peix, marisc i aviram. El projecte ha centrat els seus objectius principalment en fomentar la professionalització del sector a través de la formació, reduir la fractura entre oferta i demanda del mercat de treball contribuint a la creació d’ocupació de qualitat, posar en valor els oficis relacionats amb l’alimentació, sensibilitzar a professionals del sector i empreses en la necessitat de captar talent i, finalment, promoure valors en competències de l’autoocupació com alternativa professional dins el sector.
El projecte es va iniciar amb la creació d’un mapa de l’ocupació per a disposar d’una anàlisi detallada dels oficis mitjançant entrevistes a professionals del sector. Aquest mapa va permetre que agents implicats (empreses, paradistes, personal tècnic, etc.) col·laboressin en l’elaboració de la radiografia competencial de l’ocupació d’oficis relacionats amb el sector alimentari de producte càrnic i de peix. Seguidament es va dur a terme una tasca formativa (professionalitzadora i en competències transversals) que, gràcies al mapa de l’ocupació, va ser adaptada i ajustada a les necessitats, oportunitats i millores detectades envers la professió. A més a més, es va realitzar un assessorament al sector comercial per tal de sensibilitzar les persones professionals del sector en la necessitat de captar talent i posar en valor l’ofici, mitjançant formació en capacitat directiva i en el seguiment en clau de competències a empreses del sector.
Per tal de seleccionar a les persones usuàries del projecte, es va col·laborar estretament entre el Servei d’Economia i Treball i el Servei Local d’Ocupació, possibilitant una millor difusió del projecte entre les persones usuàries. Aquest fet també va permetre aconseguir una major adequació de l’itinerari al projecte professional individual i amb els plans de treball individuals. Aquest fet va ser clau a l’hora de seleccionar les possibles persones candidates.
En aquest vídeo es mostra el desplegament competencial del projecte, les necessitats de la professionalització del sector i la importància de la formació en aquest àmbit.
Valoració
Valoració del projecte
-
Valoració del seu impacte
Assoliment de l’objectiu fixat a la metodologia d’intervenció.
Èxit en la selecció de perfils degut a l’aprofitament i la projecció que han tingut les persones respecte els oficis.
Alt grau d’implicació i participació en les diferents accions formatives, en l’estada de pràctiques i en la responsabilitat vers l’execució del projecte.
-
Factors de context vinculats al seu impuls
- Elaboració l’any 2019 del Pla Estratègic de comerç per a unificar esforços pel que fa al foment de la dinamització del comerç.
- Construcció de nous edificis dels mercats municipals com a motors econòmics.
- Consolidació de l’hipermercat Alcampo al Centre comercial Finestrelles.
- Implicació dels paradistes dels mercats.
-
Aprenentatges de cara a iniciatives similars
Concertar el projecte amb els actors locals i tenir en compte el paradigma del teixit en el moment d’aplicació.
Enfortir la facilitació d’eines a les empreses del sector en la identificació, captació i retenció de talent.
Potenciar la difusió de materials digitals, ja que és més fàcil de reproduir i difondre i fa que la consulta sigui més àgil i accessible.