Manteniment de franges i zones forestals al municipi
Manteniment de franges i zones forestals al municipi i temporada 2020-2021
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Polítiques socials
-
- Estat:
- Finalitzat
-
- Tipus / Subtipus:
- Polítiques socials / Experiències
-
- Municipi:
- Sant Climent de Llobregat
-
- Ens local:
- Ajuntament de Sant Climent de Llobregat
-
- Període d'execució:
- 31 de desembre de 2020 – 30 de juliol de 2021
-
- Impulsor:
- Servei de Promoció Econòmica
-
- Públics als quals es dirigeix:
- Persones en situació d’atur des de fa més de tres mesos
-
- Pla i línia als quals contribueix:
- Pla Metropolità de suport a les polítiques socials municipals - Plans d'ocupació
Descripció
Resum i detall de l'experiència
-
Resum de l'experiència
El projecte ha volgut generar ocupació directa entre la població del territori aturada des de fa més de tres mesos, tenint en compte l’impacte socioeconòmic generat per la COVID-19.
El projecte ha pretès ser una oportunitat per dotar les persones seleccionades d’eines per la recerca de noves feines, emprenedoria i autoocupació mentre es milloren les seves condicions d’ocupabilitat a través d’accions de suport en el manteniment de franges i zones forestals al municipi.
-
Detall de l'experiència
Davant l’impacte provocat per la crisi sanitària sobre els llocs de treball, l’Ajuntament de Sant Climent de Llobregat va incidir en l’impuls de plans d’ocupació que permetessin oferir feina a persones del municipi. El Consistori va contractar tres persones amb perfil de brigada forestal per a fer tasques de manteniment que incloïen neteges de zones forestals, el desbrossament de camins rurals i cunetes i el suport a la brigada d’obres.
El principal objectiu de la contractació han estat poder mantenir la gran massa forestal i dotar al municipi d’un entorn segur per fer front als possibles incendis forestals fent un manteniment de les zones limítrofes al nucli urbà.
Més concretament, el projecte ha ofert formació i experiència laboral (a través de la contractació) facilitant l’accés de tres persones participants de la borsa de treball municipal.
Pel que fa a l’àmbit formatiu, les tres persones participants van rebre formació general sobre temes com orientació laboral, emprenedoria i autoocupació, utilització de les TIC per a la recerca de feina i redacció de CV, prevenció en riscos laborals, així com en matèria d’igualtat d’oportunitats i finalment, formació específica per desenvolupar les tasques relacionades amb la funció de la brigada de manteniment. En aquest sentit, la formació impartida per l’Ajuntament va consistir en donar a conèixer les eines de treball i com utilitzar-les, distingir en què és desbrossar o no, la utilització de mitjans de protecció personal -EPIS- per feines de jardineria, l’explicació de com programar les feines a executar segons la càrrega de treball i jornada disponible, ratis de temps per actuació i característiques del terreny.
La formació específica es va dur a terme per entitats acreditades en la matèria. Cada persona treballadora va comptar amb un certificat.
Finalment, durant tot el temps del contracte i del projecte el personal tècnic i administratiu de l’Ajuntament va fer un seguiment tant de la part formativa, com de la part executiva.
Valoració
Valoració del projecte
-
Valoració del seu impacte
Els objectius es van assolir satisfactòriament i els participants van fer tot el recorregut contractual i formatiu.
Un participant va causar baixa durant la fase de formació del projecte perquè va trobar feina i es va substituir per una altra persona candidata de la borsa municipal.
Els treballs duts a terme han contribuït al manteniment de la massa forestal i, com a conseqüència, a la prevenció d’incendis.
-
Factors de context vinculats al seu impuls
- L’impacte socioeconòmic generat per la COVID-19.
-
Aprenentatges de cara a iniciatives similars
- Col·laboració amb empreses i altres agents per a la realització de les formacions.