Manteniment i conservació de la via pública i espai forestal
Manteniment i conservació de la via pública i espai forestal 2020-2021
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Polítiques socials
-
- Estat:
- Finalitzat
-
- Tipus / Subtipus:
- Polítiques socials / Experiències
-
- Municipi:
- Begues
-
- Ens local:
- Ajuntament de Begues
-
- Període d'execució:
- 15 de juliol de 2020 - 14 de juliol de 2021
-
- Impulsor:
- Regidoria de Medi Ambient i Àrea de Promoció Econòmica
-
- Públics als quals es dirigeix:
- Persones en situació d’atur de llarga durada i en risc d’exclusió social
-
- Pla i línia als quals contribueix:
- Pla Metropolità de suport a les polítiques socials municipals - Plans d'ocupació
Descripció
Resum i detall de l'experiència
-
Resum de l'experiència
Aquest projecte ha volgut capacitar i inserir al mercat laboral ordinari a persones amb dificultats per trobar feina. Així doncs, s’ha pretès poder millorar l’ocupabilitat i les competències professionals i personals de les persones participants en el projecte.
El projecte ha incorporat elements formatius professionalitzadors i pràctics a través d’itineraris formatius i la contractació temporal per a treballar en tasques de manteniment de l’espai públic de manera coordinada i conjuntament amb la brigada d’obres municipal.
-
Detall de l'experiència
Aquest projecte s’ha emmarcat en un històric d’experiències alineades al programa de “Manteniment i conservació de la via i pública i espai forestal”, el qual es porta fent a Begues des de l’any 2014 de la mà de l’AMB.
El projecte ha tingut l’objectiu de facilitar la integració laboral de dues persones en situació de risc social i d’atur, incidint en l’ofici de paleta i l’àmbit de la protecció i preservació del medi ambient.
Amb aquest objectiu, el projecte ha combinat elements formatius i de contractació, conjuntament amb un seguiment i acompanyament de les persones seleccionades per a formar part del projecte, amb el punt de mira posat en la seva inserció al mercat laboral ordinari.
La necessitat de possibilitar la inserció laboral d’aquelles persones més desfavorides i amb dificultats d’inserció, sumat amb el fet que el municipi ha detectat una manca de personal encarregat del manteniment de la via pública i dels edificis municipals, així com la manca de peons forestals per al manteniment de rieres, zones verdes i forestals urbanes, ha propiciat la creació d’un projecte que incideixi en aquests àmbits d’ocupació.
Per tal de seleccionar a les persones participants es va realitzar un procés selectiu consistent en una entrevista personal amb cadascun/a dels/de les candidats/es per a valorar alguns aspectes del seu perfil. Una vegada posat en marxa el projecte, el tècnic d’intermediació laboral va dur a terme un seguiment acurat de cadascuna de les persones contractades, centrant-se en la tasca desenvolupada, l’actitud davant la feina i els/les companys/es, etc.
Les accions formatives han respòs a les previstes a les bases de la convocatòria, focalitzant-se al voltant de la formació professionalitzadora en l’àmbit específic del lloc de treball, la gestió de residus i medi ambient, la formació en TIC, l’acollida i relacions laborals, la igualtat de gènere l’ús de maquinària.
Valoració
Valoració del projecte
-
Valoració del seu impacte
Els objectius del projecte es van completar satisfactòriament.
Bona valoració per part de les persones participants per que fa a l’orientació laboral i a la facilitació d’eines i recursos enfocats a la recerca de feina un cop finalitzada la contractació en el marc del projecte.
-
Factors de context vinculats al seu impuls
Necessitat d’incorporar al mercat de treball a persones en situació d’atur i en risc d’exclusió social.
Manca de personal municipal en la brigada d’obres i forestal.
-
Aprenentatges de cara a iniciatives similars
El fet que el municipi tingui una experiència consolidada des de l’any 2014 en projectes relacionats amb la via pública i espai forestal permet generar una bona proposta en l’àmbit formatiu adreçada a les persones participants en el projecte.