Suport a la millora en l'àmbit d'atenció a les persones
Suport a la millora en l'àmbit d'atenció a les persones de Santa Coloma de Cervelló 2020-2021
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Polítiques socials
-
- Estat:
- Finalitzat
-
- Tipus / Subtipus:
- Polítiques socials / Experiències
-
- Municipi:
- Santa Coloma de Cervelló
-
- Ens local:
- Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló
-
- Període d'execució:
- 15 de novembre de 2020 - 31 de gener 2022
-
- Impulsor:
- Departament de Promoció Econòmica i Departament de Recursos Humans
-
- Públics als quals es dirigeix:
- Persones en situació d’atur entre els 20 i 35 anys
-
- Pla i línia als quals contribueix:
- Pla Metropolità de suport a les polítiques socials municipals - Plans d'ocupació
Galeria d'imatges
Descripció
Resum i detall de l'experiència
-
Resum de l'experiència
“Suport a la millora en l’àmbit d’atenció a les persones de Santa Coloma de Cervelló” ha estat un projecte d’inserció laboral que ha pretès atorgar eines i millores en les capacitats i ocupabilitat de les persones participants a través de la pràctica professional i millorant les seves competències, tant tècniques com transversals. També ha volgut incidir en el foment de la integració i cohesió social a nivell comunitari.
El projecte ha previst en el seu desenvolupament, accions formatives i d’inserció laboral amb una naturalesa professionalitzadora en els àmbits dels agents públics i del suport administratiu.
-
Detall de l'experiència
L’actuació va anar adreçada a persones en situació d’atur amb una franja d’edat compresa entre els 20 i 35 anys. A través d’un procés reglamentat i publicitat per l’Ajuntament, es va impulsar la contractació de dues persones per a tasques de sensibilització, informació i conscienciació a la ciutadania en matèries diverses relacionades amb el civisme. Així mateix, en el marc del projecte es va contractar una persona per realitzar tasques de suport administratiu adscrita als àmbits de desenvolupament econòmic i promoció de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones.
El projecte va contemplar accions formatives per millorar les competències tècniques i transversals com l’acollida i les relacions laborals, prevenció de riscos laborals, accions específiques del lloc de treball, medi ambient i residus, igualtat de gènere i TIC.
Complementàriament, i amb la voluntat de facilitar eines per millorar les competències transversals en posteriors recerques de feina, es van realitzar formacions en orientació laboral i assessorament en la recerca de feina. En aquest sentit, es va tenir en compte el nivell de competències previ de les persones participants per tal d’incidir i adaptar els continguts de la formació. A través d’entrevistes en profunditat i assessorament personalitzat es va pretendre reorientar els itineraris ocupacionals facilitant tècniques de recerca de feina. Aquesta formació de caràcter professional i personal ha volgut donar les bases necessàries per possibilitar l’entrada en el mercat laboral aprenent a relacionar-se, a presentar-se, a buscar, seleccionar i triar les ofertes que millor s’adaptessin a les possibilitats i capacitats de les persones participants
Si durant aquest procés es detectava l’interès per part de la persona participant en l’àmbit de l’emprenedoria i l’autoocupació, s’activava la derivació al Servei d’atenció a l’emprenedor de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts amb qui l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló té establert un conveni de derivació.
Durant el desenvolupament del procés d’inserció, i a part d’establir mecanismes de cooperació amb altres administracions, també s’ha impulsat la coordinació interdepartamental entre diferents àmbits de l’Ajuntament.
Valoració
Valoració del projecte
-
Valoració del seu impacte
Assoliment dels objectius inicials previstos en el projecte.
Contribució a consolidar la figura professional d’agent cívic en l’àmbit de servei comunitari.
Visibilització del servei d’acompanyament a infants a les sortides dels centres educatius, al jovent en espais d’oci nocturns, etc.
Valoració positiva per part de les persones participants de les sessions de formacions orientades a la recerca de feina, en concret pels nous processos actuals de selecció que difereixen molt dels més tradicionals.
-
Factors de context vinculats al seu impuls
- L’augment de població al municipi ha implicat que l’administració local cerqui fórmules per cohesionar la ciutadania, augmentar els serveis i recursos per garantir la qualitat de vida i facilitar una bona convivència. La contractació d’agents cívics i de suport administratiu en el marc de l’administració facilita assolir aquest objectiu.
-
Aprenentatges de cara a iniciatives similars
La dilatada experiència en l’impuls de la figura d’agents cívics al municipi facilita oferir una millor formació a les noves persones participants del programa.
Cal impulsar projectes d’aquestes característiques, especialment aquells que comporten una projecció clara envers la ciutadania perquè es dóna més visibilitat a la tasca de les persones participants.