La prevenció i resposta davant l'assetjament sexual i per raó de sexe a les organitzacions

Diàleg de Transparència

La prevenció i resposta davant l'assetjament sexual i per raó de sexe a les organitzacions
Tipus:
Taula rodona
On:
Aula de formació de l'Agència de Transparència de l'AMB, Carrer Madrazo, 50-52 1r 2a, 08006, Barcelona 
Quan:

Inscripció:
Inscriure's a l'activitat

Es lliurarà un certificat d'assistència als participants.

Aquesta sessió dels Diàlegs de Transparència forma part de les iniciatives impulsades en el marc del Programa Demèter per a la transparència en la igualtat de gènere com a instrument per a la innovació en el bon govern i, especialment, per avançar en l'objectiu d'establir mesures efectives de protecció davant l'assetjament sexual i per raó de sexe, emmarcant-se així en l'Objectiu 5è de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Programa Demèter

10.15 h Benvinguda a càrrec de la Sra. Gemma Calvet i Barot, directora de l'Agència de Transparència

10.30 h Primera intervenció:

  • Presentació de l'informe jurídic en relació al marc normatiu i les bases tècnico-jurídiques per a l'abordatge de l'assetjament moral, sexual i per raó de sexe a la feina, a càrrec de la Sra. Teresa Blasi i Gacho, advocada, sòcia fundadora del Col·lectiu AiDE i presidenta de la Comissió de dones advocades de l'ICAB, i de la Sra. Cristina Blasi i Tiñena, advocada del Col·lectiu AiDE.

11.30 h Torn obert de paraules i diàleg amb els participants

11.45 h Pausa-cafè

12.15 h Segona intervenció

  • Elements clau per a l'abordatge de l'assetjament sexual o per raó de sexe, a càrrec de la Sra. Alba Alfageme i Casanova, psicòloga, experta en victimologia i abordatge de les violències masclistes.

13.15 h Torn obert de paraules i diàleg amb els participants

13.30 h Final de la sessió

Teresa Blasi i Gacho

Advocada, sòcia fundadora del Col·lectiu AiDE i presidenta de la Comissió de dones advocades de l'ICAB

Llicenciada en Dret l'any 1979, dedicada a l'assessorament de les persones treballadores en Dret Laboral. En determinats moments, ha fet compatible la disciplina del dret laboral amb l'assessorament en dret de família. Teresa Blasi és presidenta de la Comissió de dones advocades a l'ICAB i forma part de l'Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista. A més, ha participat en tasques de cooperació en temes jurídics a Centreamèrica. Ha sigut professora de l'Escola de Pràctica Jurídica a l'especialitat de Dret Laboral al Col·legi d'Advocats de Granollers i ha fet formació dirigida a la implantació dels plans d'igualtat i en temes de discriminació sexual i per raó de sexe a les empreses. També ha impartit cursos de preparació a les oposicions en l'àmbit de la sanitat pública i, finalment, conferències i xerrades diverses en matèries relacionades amb l'àmbit del dret laboral i ha tractat la problemàtica en torn a la dona treballadora.

Cristina Blasi i Tiñena

Advocada del Col·lectiu AiDE

Llicenciada en Dret l'any 2012 per la Universitat Pompeu Fabra, i Màster en Dret Penal i Ciències Penals per la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona l'any 2013. Està especialitzada en el dret laboral i penal. Té al seu càrrec el plantejament i seguiment de denúncies davant la Inspecció de Treball per infracció de normes laborals i de seguretat social i, en especial, en matèria d'assetjament sexual, per raó de sexe i moral. Assessora en temes de de mobbing, d'igualtat de gènere, de transparència i d'accés a la informació pública. Dissenya i elabora plans d'igualtat, i protocols per a la prevenció i l'abordatge de l'assetjament a les empreses. En base a l'anàlisi de la jurisprudència, és responsable de la redacció recursos davant els Tribunals Superiors. Tanmateix, duu a terme tasques d'assessorament i defensa en la jurisdicció penal.

Alba Alfageme i Casanova

Psicòloga, experta en victimologia i abordatge de les violències masclistes

Psicòloga especialitzada en victimologia, destacant els processos de violència masclista i perspectiva de gènere. Professora associada de la UB en diferents graus, així com professora en diferents màsters de la UAB (màster violències masclistes ), UDG (màster en intervenció en crisis) i UB (màster en psicòloga criminal i forense i postgrau en perspectiva de gènere per a l'Administració Pública). Ha treballat durant més de 16 anys a la Generalitat de Catalunya en el Departament d'Interior desenvolupant polítiques de seguretat amb perspectiva de gènere, així com plans de govern en polítiques de gènere i contra la violència masclista. Ha col·laborat en diversos projectes europeus com experta i recentment ha dirigit un projecte europeu a la UB sobre impacte psicològic en víctimes de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual,. Ha assessorat i participat en diferents espectacles artístics com amb el director Àlex Rigola en la creació de la instal·lació de teatre document Macho Man presentat enguany al festival Temporada alta. Assessora a diferents Departaments de la Generalitat en diversos àmbits relacionats amb les violències masclistes i la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques. Ha treballat en projectes de cooperació internacional en diferents països com Índia, Cambodja, El Salvador o Brasil entre altres, desenvolupant projectes contra les violències sexuals. Col·labora en diferents mitjans de comunicació de manera habitual en temes de gènere i és fundadora de la entitat La Nut.

Teresa Blasi Gacho i Cristina Blasi Tiñena, Presentació de l'informe jurídic en relació al marc normatiu i les bases tècnico-jurídiques per a l'abordatge de l'assetjament moral, sexual i per raó de sexe a la feina

Alba Alfageme, Elements clau per a l'abordatge de l'assetjament sexual o per raó de sexe

Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 20 de juny de 2019, assumpte C-404/18: la Directiva 2006/54 contra la discriminació per raó de sexe atorga la mateixa protecció a qui pateix discriminació per raó de gènere i a qui denuncia o testifica sobre la situació de discriminació. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea estableix que, per atorgar aquesta protecció, no és necessari un acte oficial de denúncia ni la utilització de cap canal concret per denunciar la discriminació; qualsevol acte de recolzament a la víctima o censura de la discriminació ja activa la protecció.

Publicacions relacionades