-
Informació
En el camí de la riera
Informació de servei
Vegetació singular, escultura, vista panoràmica, fonts d'aigua potable, àrea de picnic, pista de monopatins, jocs infantils, jocs gimnàstics, porteries de futbol, cistelles de bàsquet, aparcament de bicicletes, aparcament, àrea de gossos, restaurant, WC.
Descripció
El pont del carrer del Marquès de Monistrol, un punt elevat al mig del parc, constitueix un excel·lent mirador des d'on observar-ne els diferents sectors i la l'adaptació a un relleu força complicat. La vegetació és rica i diversa, amb una gran varietat d'espècies d'arbres i arbusts. La peculiar situació del parc (damunt d'un abocador en procés d'estabilització) comporta l'existència de certs moviments d'assentament de terres. Per això, les terrasses s'han fet amb murs de gabions (pedres dins d'una gàbia de tela metàl·lica, que habitualment s'usen per protegir les vores dels rius) molt adequats, en aquest cas, per la seva gran flexibilitat.
-
Història
La riera, l'abocador, el Parc
Les aigües de la riera de la Fontsanta i del torrent de Pont Reixat, fins fa algunes dècades, seguien lliurement el seu camí entre la serra de Collserola i el riu Llobregat. A l'indret del Parc, la riera havia excavat el seu llit entre les vinyes, els garrofers i les oliveres del samontà. La caça hi abundava, sobretot els conills i les perdius. Molt a prop del pont del carrer Marquès de Monistrol hi havia la font de la Fontsanta, un dels llocs d'esbarjo predilectes dels santjoanencs. La gent hi anava, tot passejant, a berenar i a gaudir de l'aigua fresca de la font. La riera era també el camí natural per anar del poble al cementiri.
Des de la meitat del segle XX Sant Joan Despí, com tants altres municipis metropolitans, va patir un fort increment de població i un creixement urbà desordenat i sense control. Els conreus de secà anaven desapareixent sota l'onada constructiva i els camins naturals de l'aigua es tallaven massa sovint. Els desbordaments de les rieres es feien més freqüents i s'agreujaven els efectes de les inundacions. Per tal de resoldre aquesta problemàtica, ja en els anys seixanta, es va construir un col·lector per a la riera de la Fontsanta. Aquest aviat va resultar insuficient i, vint anys després, va ser substituït per un de nou.
L'any 1987 el barranc de la riera de la Fontsanta, sota del Parc actual, es va usar com abocador. En un any s'hi van llençar 230.000 tones i es va omplir ràpidament. L'AMB seguint en la seva tasca de guanyar noves parcel·les de verd, fins i tot en els llocs més impensables, es va plantejar un nou ús per a aquests terrenys. Després de realitzar els treballs previs de sanejament, segellat i estabilització, el 1991 se'n va recuperar un primer sector, situat més amunt de la riera, a Esplugues de Llobregat. Poc després, entre 1994 i 1995, es van construir 6,5 hectàrees de parc, que han seguit creixent fins a les 15,7 ha actuals. El parc de la Fontsanta és avui un gran espai verd de Sant Joan Despí. La seva creació ha comportat una millora ambiental i paisatgística de primer ordre, en un indret guanyat a l'abocador per al lleure ciutadà. -
Normes d'ús
- Utilitzeu les papereres.
El residu recollit es porta a una planta de triatge. - Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
- Porteu el gos lligat.
Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics). - Recolliu les deposicions dels gossos.
- No allibereu animals domèstics.
L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona. - No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
- Respecteu la vegetació.
- No feu sorolls molestos.
- Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
- Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
- Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
-
Activitats
Actualment no hi ha cap activitat programada
-
Fauna
Consulteu les observacions al visor de fauna.
Informe ornitològic Sant Joan Despí -
Projectes (11)
-
-
Publicacions (4)
Informació sobre el parc i sobre la resta de parcs de la Xarxa de Parcs i Platges Metropolitanes
-