Caixes niu per a rapinyaires nocturns
Caixes niu per a rapinyaires nocturns
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Biodiversitat, Parcs
-
- Estat:
- En curs
-
- Tipus / Subtipus:
- Projectes de biodiversitat / Parcs
-
- Municipi:
- Badalona, Barberà del Vallès, Begues, El Prat de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet
Galeria d'imatges
Descripció
De les set espècies de rapinyaires nocturns que nidifiquen a Catalunya, n'hi ha quatre (mussol comú, xot, gamarús i òliba) que poden criar en ambients més o menys humanitzats. De les tres primeres se n'ha confirmat la presència en alguns dels parcs metropolitans. Excepte l'òliba, que fa nius en construccions humanes, es tracta d'espècies que nidifiquen als forats dels arbres, com plataners i garrofers, i troben aliment a dins o a prop dels parcs i jardins urbans i periurbans, àrees de contacte entre zones obertes i zones amb arbres grossos i vells.
És important disposar de diferents estrats vegetals als parcs: arbustos perquè s'hi refugien les preses, i arbres, perquè són punts d'aguait per a la caça nocturna.
Aquestes espècies ajuden a mantenir a ratlla els rosegadors.
Objectius
- Incrementar els punts òptims per a la nidificació de rapinyaires nocturns com el xot, el mussol comú i el gamarús.
- Donar una funció pedagògica a les caixes niu a través de la seva funció científica.
- Inventariar i compartir el patrimoni faunístic dels parcs introduint les dades de seguiment al projecte Nius, liderat per l'Institut Català d'Ornitologia.
- Fomentar la diversitat i riquesa ornitològiques.