-
Informació
Un passeig fins al castell
Informació de servei
Camins per passejar, zones de gespa per a l'estada i fonts d'aigua potable, vegetació singular, vista panoràmica a més dels edificis d'interès històric-arqueològic a prop del parc: la Muralla, el Castell, l'Església. La torre de Guaita i la masia de la Goma.
Descripció
Al turó del Castell és encara ben present un tipus de paisatge agrícola característic dels turons mediterranis, modelat al llarg dels anys ( amb murs de pedra seca, petites feixes de conreu i arbres de secà) i que avui compleix una funció paisatgística i ornamental de primer ordre. El parc s'encaixa en aquest entramat, on natura i cultura es barregen sàviament, de manera subtil, amb intervencions discretes, que només pretenen fer més accessible i adequat per al passeig i l'estada, el castell i el seu entorn. Petites pinzellades de disseny agosarat, encaixades harmònicament en una estructura tradicional de la qual en potencien el caràcter.
-
Història
El poble va prendre el nom del castell
Segles abans de la construcció del castell, el turó, situat en un punt estratègic de pas cap a l'interior del país, va ser ocupat per un assentament agrícola, primer iber i després romà, semblant als que hi havia en altres turons costaners com ara el Calamot o la Muntanyeta.
Les notícies escrites més antigues sobre la fortificació són del 970. Probablement no es tractava d'un castell, amb la imatge que en tenim avui, sinó d'una casa, més o menys fortificada, al costat de l'església de Santa Maria, documentada el 966. Els antecedents de la fortalesa actual són als segles XIV i XV, quan la documentació suggereix la presència al cim del turó d'un castell o casa forta, envoltat d'un ampli recinte emmurallat, en el qual l'església hi jugava un paper destacat.
El poble va prendre el nom del castell, citat de diferents formes en els documents antics: Castello de Felix, Castrum Felix, Castello de Feles, Castrum fidelis... Hi ha una certa polèmica sobre l'origen del nom: alguns estudiosos opinen que prové del nom de persona Fèlix, el primer que hauria colonitzat i fortificat l'indret, altres s'inclinen per castell de fidels per la proximitat de l'església.
Pràcticament cada segle es feien obres d'ampliació i millora del castell. Cap a mitjan segle XVI, Felip II va impulsar l'aixecament de castells i torres al llarg de tota la costa per defensar-se dels atacs de la flota otomana i dels corsaris barbarescos. A Castelldefels, a més de la renovació del castell, es va bastir l'important dispositiu de defensa, relacionat amb els masos, que representaven les torres de la Marina. Durant el XVIII es va construir el cos de ponent del castell i va quedar definit el conjunt actual.
A finals del XIX i responent a una situació de crisi generalitzada el castell es trobava en un estat força ruïnós. El 1897 el va comprar el banquer Manuel Girona i el va fer restaurar per l'arquitecte Enric Sagnier. Des del 1988 el recinte, que inclou el castell i l'església de Santa Maria, és de propietat municipal i s'hi estan realitzant importants obres de restauració. -
Normes d'ús
- Utilitzeu les papereres.
El residu recollit es porta a una planta de triatge. - Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
- Porteu el gos lligat.
Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics). - Recolliu les deposicions dels gossos.
- No allibereu animals domèstics.
L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona. - No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
- Respecteu la vegetació.
- No feu sorolls molestos.
- Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
- Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
- Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
-
Activitats
Actualment no hi ha cap activitat programada
-
Fauna
Consulteu les observacions al visor de fauna.
Informe ornitològic Castelldefels - Vegetació (1)
-
Projectes (5)
-
-
Publicacions (5)
Informació sobre el parc i sobre la resta de parcs de la Xarxa de Parcs i Platges Metropolitanes
-