Seguiment de la qualitat de l'aigua i biodiversitat del llac
Projecte escolar
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Biodiversitat, Parcs
-
- Data de publicació:
- D’octubre 2016
-
- Estat:
- Realitzat
-
- Data d'aprovació:
- D’octubre 2016
-
- Data de realització:
- De juny 2018
-
- Tipus / Subtipus:
- Projecte participatiu
-
- Municipi:
- Santa Coloma de Gramenet
-
- Període:
- 2016-2017 / 2017-2018
-
- Centre escolar:
- Institut Puig Castellar
-
- Curs:
- 4t ESO, 2n Batxillerat
-
- Assessorament:
- Galanthus i Bosc de Llum
Descripció
El projecte pretén posar en valor la importància de la biodiversitat dels llacs naturalitzats, donar-la a conèixer i informar sobre la problemàtica de les espècies invasores. El projecte té com a base l'estudi dels paràmetres físico-químics i biològics del llac del parc de Can Zam i conèixer i identificar la biodiversitat del parc. Els alumnes que realitzaran sessions d'observació de la fauna del parc i recolliran mostres d'aigua i les analitzaran al laboratori del centre. La metodologia, les mostres per comparar els resultats amb altres basses i la interpretació dels resultats es realitza amb el suport de tècnics experts. Un cop realitzat aquest projecte s'hauran establert les bases per a què de manera més autònoma, el centre, pugui donar continuïtat al projecte realitzant mesures periòdiques al llac del parc de Can Zam i en altres punts d'aigua propers. Per finalitzar el projecte els participants han elaborat pòsters i un reportatge fotogràfic per difondre el projecte realitzat i donar a conèixer la importància de conservar els llacs naturalitzats, el seu entorn i sobretot, no alliberar espècies invasores.
Descripció
El projecte pretén posar en valor la importància de la biodiversitat dels llacs naturalitzats, donar-la a conèixer i informar sobre la problemàtica de les espècies invasores. El projecte té com a base l'estudi dels paràmetres físico-químics i biològics del llac del parc de Can Zam i conèixer i identificar la biodiversitat del parc. Han participat alumnes de 4t d'ESO (curs 2016-17 i 2017-18) i de 2n de Batxillerat (curs 2016-17) que realitzaran sessions d'observació de la fauna del parc i recolliran mostres d'aigua i les analitzaran al laboratori del centre. La metodologia, les mostres per comparar els resultats amb altres basses i la interpretació dels resultats es realitza amb el suport de tècnics experts. Un cop realitzat aquest projecte s'hauran establert les bases per a què de manera més autònoma, el centre, pugui donar continuïtat al projecte realitzant mesures periòdiques al llac del parc de Can Zam i en altres punts d'aigua propers. Per finalitzar el projecte els participants han elaborat pòsters i un reportatge fotogràfic per difondre el projecte realitzat i donar a conèixer la importància de conservar els llacs naturalitzats, el seu entorn i sobretot, no alliberar espècies invasores.
Objectius
- Iniciar els alumnes en la metodologia de la recerca naturalista posant en valor el treball cooperatiu.
- Conèixer els paràmetres físico-químics i biològics que caracteritzen una làmina d'aigua i aprendre a interpretar-los.
- Identificar i conèixer els organismes que hi habiten , tant a nivell macroscòpic com a nivell microscòpic.
- Fer un seguiment estacional de la qualitat de la bassa i de la seva biodiversitat tot comparant-la amb altres punts d'aigua.
- Conscienciar l'alumnat de la importància dels ecosistemes urbans i fomentar el seu compromís de conservació dels espais urbans i de la biodiversitat.
Resultats
Curs 2016/2017
Estudi del llac:
- elevada terbolesa de l'aigua provocada pels peixos exòtics (carpins).
- poca biodiversitat de macroinvertebrats degut també a la presència de carpins i de tortugues de florida (invasores
- Identificació d'espècies invasores, com les tortugues d'orelles vermelles
- Presa de consciència de la importància de conscienciar a la ciutadania per evitar l'alliberament d'espècies invasores i per mantenir la qualitat de les làmines d'aigua i el seu entorn.
- Elaboració d'un pòster sobre el projecte que es s'ha exposat al centre i a la Festa del medi ambient de Santa Coloma de Gramenet.
- Muntatge fotogràfic al web de l'institut.
- Participació de 19 alumnes de 4rt ESO que cursen l'optativa de Biologia-Geologia.
- Identificació de 104 ocells observats al parc classificats en 15 espècies diferents.
- Revisió i seguiment de 7 caixes niu presents al parc. S'han trobat 7 ous i 2 pollets de pardal xarrec.
- Anàlisi físico-químic i biològic de l'aigua del llac indica una "qualitat bona" el posa de manifest que la qualitat del llac ha millorat respecte a les dades obtingudes durant el curs 2016-17.
- Elaboració de pòsters que mostren els resultats del projecte i la comparativa amb els resultats del curs anterior. Servirà per treballar amb els alumnes de 1r d'ESO.