Tecnologia i bon govern: utopia o distopia

6è Seminari Internacional de Transparència

Tipus:
Seminari
On:
Recinte Modernista de Sant Pau, Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 167, 08025 
Quan:

Inscripció:
Inscriure's a l'activitat

Modalitat híbrida presencial i virtual. Traducció simultània català / castellà – anglès


Organitza:

Agència de Transparència de l'AMB

Amb la col·laboració de:

Generalitat de Catalalunya. Secretaria de Govern Obert
IDEAI - UPC

$imatge_secundaria_alt

9.00 h Inauguració

 

  • Ernest Maragall i Mira, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB
  • Pilar Díaz Romero, alcaldessa d'Esplugues de Llobregat i consellera metropolitana
  • Lídia Muñoz Cáceres, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat i consellera metropolitana
  • Isidre Sierra i Fusté, alcalde de Sant Climent de Llobregat i conseller metropolità

 


9.30 h Taula 1. La revolució digital: context i reptes ètics del segle XXI

"Context, realitat i esforços en la implementació ètica a la intel·ligència artificial a escala europea"

  • Karina Gibert, enginyera i doctora en Informàtica, directora d'IDEAI-Universitat Politècnica de Catalunya

"Govern obert: l'oportunitat de la gestió de dades com a reforç de la defensa de l'interès general"

  • Mercè Crosas, secretària de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, excap de l'Oficina de Ciència de Dades i Tecnologia de Gestió de Dades de la Universitat de Harvard

"Una mirada i el món que ve"

  • David Cuartielles, enginyer, impulsor d'Ashoka, cofundador d'Arduino i Open Hardware, investigador a la Universitat de Malmö

"Capitalisme de vigilància: estratègies de reapropiació"

  • Wouter Tebbens, enginyer industrial, cofundador del Free Knowledge Institute, cofundador de The Online Meeting Cooperative

Moderador: Xavier Pi. Enginyer industrial, president del grup de treball Diagnòstic 4.0 del Col·legi d'Enginyers Catalunya


11.00 h Pausa cafè


11.30 h Taula 2. La burocràcia digital: riscos i bones pràctiques en el sector públic

"El llarg camí, els riscos, els drets de la ciutadania i el bon govern tecnològic"

  • Concepción Campos, secretària d'Administració Local, experta en transformació digital del sector públic

"La gestió de les comunicacions i la bretxa digital: el vincle democràtic"

  • Àstrid Desset, directora gerent del Consorci Administració Oberta de Catalunya

"Talent i innovació ciutadana i de les PIME: oportunitats i reptes per a les administracions públiques"

  • Roger Baig, cap de projectes a Aragon Labs AG, empresa desenvolupadora de Vocdoni, un sistema de votació electrònica basada en blockchain

"L'estatut jurídic de la ciutadania i la identitat digital: drets i llacunes"

  • Rodolfo Tesone, president de la Comissió Digital de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona

Moderadora: Gemma Calvet. Directora de l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona


14.00 h Pausa

Dinar còctel


15.30 h Taula 3. La garantia d'integritat i la utilitat de la intel·ligència artificial

"Sistemes de control de l'Alta Autoritat francesa per a la transparència de la vida pública"

  • Eliezer García Rosado, directora de Control dels Representants d'Interessos a l'Alta Autoritat francesa per a la transparència de la vida pública

"L'impacte del frau en l'àmbit de la contractació tecnològica"

  • Brigitte Bishop, directora de l'Oficina de Supervisió de Contractació de Montreal

"La gestió electrònica de les declaracions d'actius, activitats i interessos. L'experiència de l'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears"

  • Jaume Far, director de l'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears

"Bústies ètiques. Desenvolupament i efectivitat"

  • Simona Levi, cofundadora de Xnet

Moderador: Joan Xirau. Director adjunt de l'Oficina Antifrau de Catalunya


17.00 h Clausura


— Karina Gibert

Catedràtica d'Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech

Karina Gibert (1967) és catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) des del 2018, cofundadora i membre de l'equip directiu del centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAl) i professora de la UPC des del 1990 en matèries com estadística, anàlisi multivariant, mineria de dades, Ciència de les dades i sistemes intel·ligents de suport a la presa de decisions.

Llicenciada en Informàtica (1990) amb especialitats d'estadística computacional i Intel·ligència Artificial. Doctorat en Informàtica (UPC, 1995). Postgrau en Docència Universitària (UPC, 1996). Membre de l'equip de treball governamental Catalonia.AI (des de l'octubre de 2018) i ha participat en la redacció del Pla Estratègic per l'IA del govern català. També assessora la Comissió Europea en qüestions d'ètica i IA, i és editora de la revista Environmental Modelling and Software.

Fundadora de la Comissió donesCOEINF per a l'escletxa de gènere en Enginyeria Informàtica (maig de 2018), vicedegana de presidència per igualtat i ètica del Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) des del 2020 i ex vicedegana de Big Data, Ciència de les dades i Intel·ligència Artificial.

— Mercè Crosas Navarro

Secretària de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, excap de l'Oficina de Ciència de Dades i Tecnologia de Gestió de Dades de la Universitat de Harvard

(Barcelona, 1966) és cap de la gestió de dades de recerca de la Universitat de Harvard (University Research Data Management Officer, Harvard University Information Technology), i cap de l'oficina de ciència de dades i tecnologia del Harvard Institute for Quantitative Social Science (IQSS).

Ha treballat conjuntament amb les oficines de recerca, els serveis informàtics i les biblioteques per coordinar el suport a tot el cicle de vida de les dades i guia en la política, processos i procediments de la universitat per a les dades de recerca. A més, disposa d'una gran experiència en arquitectura de gestió de dades i estàndards de dades internacionals, així com la visió de fer les dades més accessibles i assegurar-ne la seva privacitat.

Codirectora del projecte Datavere, programari de codi obert per publicar les dades de recerca, des del 2006 també ha format part de nombrosos comitès i grups de treball internacionals centrats en les dades obertes, la gestió de dades i els estàndards per compartir dades. És coautora dels principis de dades FAIR (Findable, Accessible, Interoperable i Reusable) reconeguts i avalats internacionalment, i ha contribuït a les recomanacions de l'OCDE per l'accés de dades públiques.

Crosas també ha treballat amb companyies de biotegnologia, liderant el desenvolupament de sistemes informàtics per la gestió i anàlisi de dades.

Llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona i doctorada en Astrofísica per la Rice University (Houston, Texas) amb una beca del Ministeri per fer el doctorat a l'estranger, va ser predoctorada i postdoctorada per Harvard University i va passar sis anys al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

A partir del juny de 2021 es posa al cap davant de la Secretaria de Govern Obert del Departament d'Acció Exterior i Transparència del Govern de la Generalitat de Catalunya.

— David J. Cuartielles Ruiz

Investigador IoTaP, Universidad de Malmo, Co-fundador Arduino

David Cuartielles és PhD. en Disseny d'Interacció i MSc. en Enginyeria de Telecomunicacions. Va fundar el laboratori IOIO de la Universitat de Malmo, anteriorment conegut com a Laboratori de Prototips de K3. Ensenya tecnologies interactives en els nivells de llicenciatura, mestratge i doctorat. També és un dels cofundadors de la plataforma de codi obert Arduino.

Actualment, és investigador en el centre d'Internet de les coses i les persones IoTaP) de la Universitat de Malmo. El seu treball de recerca inclou una anàlisi de la creació de plataformes, així com la seva rellevància en les situacions de cada dia. Actualment estudia les conseqüències de la introducció de tecnologies obertes, l'acceleració socioeconòmica produïda per la digitalització, i els riscos per als individus i els grups socials.

Col·labora amb diverses universitats com a educador en els camps de l'art interactiu, codificació creativa, disseny d'interacció i tecnologia integrada.

— Wouter Tebbens

President Free Knowledge Institute

Wouter Tebbens, és enginyer industrial, nascut i format als Països Baixos, co-fundador i president del Free Knowledge Institute. Porta 20 anys en el món del programari lliure i els comuns digitals. Treballa per una societat de coneixement més justa i sostenible, basada en tecnologies lliures, xarxes de telecom comunitàries i una democratització de l'economia. Considera clau la confluència entre l'economia social i solidaria i la del procomú i una reapropiació col·lectiva de la tecnologia.

Ha ideat, co-fundat i participa en la cooperativa integral femProcomuns i comunitats com la The Things Network. Durant la pandemia ha co-fundat la iniciativa The Online Meeting Co-operative – meet.coop - per oferir un servei de videotrobades amb programari lliure, protecció de privacitat i energies renovables.

Enllaços:

— Free Knowledge Institute: http://freeknowledge.eu/

— The Things Network: http://thethingsnetwork.cat/

— femProcomuns SCCL: http://www.femprocomuns.cat/

— The Online Meeting Co-operative: http://meet.coop/

— Xavier Pi

Enginyer Industrial per la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), Pèrit Judicial expert en Informàtica Industrial i TIC pel COEIC

Apassionat dels bessons digitals (Digital Twins) i de la Internet de les coses (i dels embedded systems) com a factors centrals de la 4ª revolució industrial, fomentant ambients interdisciplinars. El seu perfil híbrid respecte a les branques de l'enginyeria mecànica i del software l'ha aproximat cap al món dels sistemes ciberfísics. Combina la seva activitat professional en el camp industrial amb la co-direcció del Màster en Indústria 4.0 de la UPC School i amb la docència en enginyeria del software i enIndústria 4.0 a la UOC. És membre del Consell editor de la revista InfoPLC++ i assessor en el projecte europeu DITRAMA en Indústria 4.0.

— www.diagnostic40.com

— www.xavierpi.com

— Concepción Campos Acuña

Doctora en Dret, Directiva pública professional

Doctora en Dret Cum laude i Llicenciada en dret per la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC), Màster en Dret de les Administracions i Institucions Públiques (USC), Especialista en Gestió Pública Local (FEMP) i Directiva Pública Professional (EGAP), acreditada en Competències digitals per a Directius públics, per l'Escola Iberoamericana d'Administració i Polítiques Públiques del CLAD.

És funcionària d'administració local amb habilitació de caràcter estatal, subescala de Secretaria, categoria Superior, ja que ha exercit en diferents Ajuntaments, Mancomunitats i Consorcis.

Acadèmica Corresponent de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació d'Espanya, és Codirectora de Xarxa Localis (http://redlocalis.com), membre del Consell Assessor de la Càtedra Iberoamericana de la Universitat de Santiago de Compostel·la. Forma part del Consell Avaluador Extern de la Revista del Gabinet Jurídic de Castella-la Manxa (GABILEX), del Consell Assessor de LA LEY Compliance Penal, del Consell de Redacció de la Revista Basca de Gestió de Persones i Organitzacions Públiques. Membre del Consell Editorial d'Actualitat Administrativa, i del Comitè Tècnic de Compliance en el Sector Públic de la World Compliance Association. Forma part com a Stakeholder permanent del projecte COVAL 2020 de la Comissió Europea "Understanding value co-creation in public services".

Membre tècnic de la Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i Participació Ciutadana de la FEMP, i del grup de treball del Dret d'accés a la Informació pública i del Comitè per a la Millora de la Regulació Econòmica, del Ministeri d'Economia i Competitivitat, del Grup de Treball de la Comissió de Modernització , Participació Ciutadana i Qualitat. Mereixedora de diferents premis relacionats amb la r eforma i modernització de l'administració pública.

Ha signat múltiples publicacions en revistes especialitzades, amb més de 100 articles d'alt impacte, i monografies, en matèria de transformació digital, transparència i contractació.

— Àstrid Desset i Desset

Directora gerent del Consorci Administració Oberta de Catalunya

Graduada en Enginyeria Informàtica per la Universitat Oberta de Catalunya i Postgrau en Administració Electrònica i Govern Obert al Món Local per la Universitat de Girona. Actualment cursant el Màster en Innovació i Transformació Digital per la UOC.

Ha desenvolupat la seva professió en l'àmbit de les TIC treballant més de deu anys per compte propi i, a partir del 2010, com a tècnica en sistemes d'informació a l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona on, des d'octubre de 2020, es troba en situació d'excedència per serveis especials.

— Roger Baig Viña

Cap de projectes a Aragon Labs AG, empresa desenvolupadora de Vocdoni

Roger Baig Viñas és cap de projectes a l'empresa Aragón Labs AG, on ha desenvolupat el sistema de votació electrònica basada en blockchain "Vocdoni". Com a cap de projectes és responsable de la definició de requeriments amb els clients, establiments dels plans de treball i de control per a l'assegurament de la qualitat. Anteriorment ha estat responsable de l'àrea de recerca de la Fundació guifi.net. Ostenta un títol en enginyeria industrial, un en electrònica industrial i automatització i un en informàtica. Va realitzar el doctorat al Departament d'Arquitectura de Computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya, d'on actualment és professor associat extern. Entre seus interessos de recerca hi ha el models de negoci, sostenibilitat i govern dels bens comuns, sistemes d'incentius i sistemes de votació.

— Rodolfo Tesone Mendizábal

President de la Comissió Digital de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona

Rodolfo Tesone Mendizabal és Advocat expert en Dret Digital i de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació amb més de 20 anys d'experiència. Diputat de la Junta de Govern de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona i President de la Comissió de Transformació Digital, responsable de les Comissions de Compliance, Prospectives, i Advocats d'Empresa.

És un dels 15 membres del Grup d'experts creat pel Govern de l'Estat per a la redacció de la "Carta de Drets Digitals d'Espanya" impulsada pel Ministeri d'Economia i la Secretaria d'Estat de Digitalització.

Com a Advocat expert en Dret Digital, s'encarrega de la planificació estratègica del negoci, així com de la supervisió, i la coordinació de la prestació de serveis i solucions en Dret Digital sobre matèries com la Privacitat i Protecció de la Informació, Serveis de la Societat de la Informació i Comerç Electrònic, e-Màrqueting, Xarxes Socials, Teletreball, Contractes Tecnològics-Cloud, Intel·ligència Artificial, Smart Contracts, Cloud Computing, Big Data, Start ups, Blockchain, Certificació Electrònica (Contractació, Signatura i facturació electrònica), Protecció d'actius immaterials i de dominis en Internet, Il·lícits informàtics i ciberdelinqüència, així com implantació i sostenibilitat de SGSI-ISO 27001.

Membre del Comitè d'Experts en el Consell General de l'Advocacia Espanyola, i del Capítol Espanyol de la Cloud Security Alliance, va ser membre fundador de la APEP (Associació Professional Espanyola de Privacitat).

— Gemma Calvet i Barot

Directora de l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Gemma Calvet és advocada, màster en Polítiques Socials i Drets Humans per la Universitat de Barcelona i postgrau en Dret Diplomàtic per l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona. Actualment és directora de l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona(AMB). Des de 1991, ha exercit com a professional de l'advocacia i la consultoria en els àmbits del dret penal i els drets humans. Va ser diputada independent al Parlament de Catalunya, on va ser ponent de la Llei de Transparència. És autora de diversos llibres i col·labora des de fa més de catorze anys en diversos mitjans de comunicació. És membre de l'Associació d'Advocats Europeus Demòcrates.

— Eliezer García-Rosado Bordallo

Directora de control de grups d'interès a l'Alta Autoritat per a la transparència de la vida pública (HATVP – Francia)

Eliezer García-Rosado, de nacionalitat espanyola, és llicenciada en dret hispà-francès per les universitats de la Complutense de Madrid i de la Sorbona de París i màster en dret de la Unió Europea (Sorbona).

Va començar la seva carrera professional en la Direcció general de competència del Ministeri d'economia francès, encarregada de controlar les operacions de fusions i adquisicions tant a nivell nacional com europeu. Més tard va passar a l'Autoritat de competència francesa, on va treballar com a instructora de casos de pràctiques anticompetitives, investigant assumptes relatius a càrtels i abusos de domini.

Després d'alguns anys en la Direcció de Càrtels de la Direcció general de competència de la Comissió europea, va decidir tornar a París com a instructora experta en l'Autoritat francesa de competència. Des de fa tres anys és la directora de control de lobbies i grups d'interès en l'Alta Autoritat per a la transparència de la vida pública a França.

— Brigitte Bishop

Directora de l'Oficina de Supervisió de Contractació de Montreal

Llicenciada en dret per la Universitat d'Ottawa, postgraduada en delinqüència financera per la Universitat de Sherbrooke i membre del Col·legi d'Advocats de Quebec des de 1989. Ha exercit com a fiscal durant més de vint-i-set anys, càrrec durant el qual ha participat en diversos equips especialitzats de persecució del crim organitzat. També ha col·laborat en l'elaboració de projectes de llei municipals, provincials i federals de promoció de la integritat pública. El 2017 es va incorporar a l'Oficina de l'Inspector General de Montreal com a adjunta i el 2018 va ser nomenada inspectora general de la ciutat de Montreal.

— Jaume Far Giménez

Director de l'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de les Illes Balears. Funcionari del cos superior d'Interventors i Auditors de l'Estat, en excedència, i funcionari del cos superior d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat, en serveis especials. Ha desenvolupat la major part de la seva trajectòria professional a l'Agència Estatal d'Administració Tributària a les Illes Balears, com a Cap de la dependència Regional de Recaptació. També ha exercit com a Director de l'Oficina Municipal de Tributs de l'Ajuntament de Calvià. Des del 16 de gener de 2018 és el Director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears.

— Simona Levi

Representant d'Xnet, directora del Postgrau Tecnopolítica i Drets en l'Era Digital de la Universitat de Barcelona

El 2017 la revista Rolling Stone va triar Simona Levi, quant a co-fundadora de Xnet i d'15MpaRato, com una de les 25 persones al món que estan donant forma al futur.

Directora de teatre, dramaturga, estratega tecnopolítica, investigadora, com a activista en els últims anys s'ha centrat en la renovació de la democràcia a l'era digital i la cultura lliure, l'ús estratègic de les eines digitals per a l'organització, la comunicació, la acció col·lectiva i la lluita contra la corrupció d'Estat.

És iniciadora de projectes com Xnet o 15MpaRato, que ha impulsat el judici a la cúpula de Bankia, el 5è banc de l'Estat espanyol.

És promotora i coautora de diversos llibres, entre ells destaquem "#FAKE YOU – Fake News i Desinformació – Governs, partits polítics, mass media, corporacions, grans fortunes: monopolis de la manipulació informativa i retalls de la llibertat d'expressió" (Editorial Raig Verd 2019); " Votar y cobrar. La impunidad como forma de gobierno "; "Tecnopolítica, internet y r-evoluciones" – Sobre la centralitat de xarxes digitals en el # 15M -, i ha coordinat "Cultura libre digital – Nociones básicas para defender lo que es de todxs", ambdós publicats el 2012 per l'editorial Icària.

— Joan Xirau

Director adjunt de l'Oficina Antifrau de Catalunya

Xirau va néixer el 1956. És llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (UB) i té el Mestratge en direcció pública per ESADE-Ramon Llull. Ha ocupat diversos càrrecs a la Generalitat, el darrer de responsable de suport tècnic i normatiu a la direcció general de modernització i innovació de l'administració. També ha esta cap de l'Oficina de Processos i Administració Electrònica a la secretaria d'administració i funció pública (2013-2016), secretari sectorial de la secretaria de relacions amb l'administració de justícia (2009-2011), subdirector general de gestió de personal de la direcció general de la funció pública (1995-1999) i cap de gabinet del conseller de medi ambient Albert Vilalta (1991-1993).

L'1 de novembre de 2016 Joan Xirau Serra ha estat nomenat director adjunt de l'Oficina Antifrau de Catalunya.

  • Inauguració i taula 1

     

    Inauguració

     

    • Ernest Maragall i Mira, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB
    • Pilar Díaz Romero, alcaldessa d'Esplugues de Llobregat i consellera metropolitana
    • Lídia Muñoz Cáceres, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat i consellera metropolitana
    • Isidre Sierra i Fusté, alcalde de Sant Climent de Llobregat i conseller metropolità

     

    Taula 1. La revolució digital: context i reptes ètics del segle XXI

    "Context, realitat i esforços en la implementació ètica a la intel·ligència artificial a escala europea"

    • Karina Gibert, enginyera i doctora en Informàtica, directora d'IDEAI-Universitat Politècnica de Catalunya

    "Govern obert: l'oportunitat de la gestió de dades com a reforç de la defensa de l'interès general"

    • Mercè Crosas, secretària de Govern Obert de la Generalitat de Catalunya, excap de l'Oficina de Ciència de Dades i Tecnologia de Gestió de Dades de la Universitat de Harvard

    "Una mirada i el món que ve"

    • David Cuartielles, enginyer, impulsor d'Ashoka, cofundador d'Arduino i Open Hardware, investigador a la Universitat de Malmö

    "Capitalisme de vigilància: estratègies de reapropiació"

    • Wouter Tebbens, enginyer industrial, cofundador del Free Knowledge Institute, cofundador de The Online Meeting Cooperative

    Moderador: Xavier Pi. Enginyer industrial, president del grup de treball Diagnòstic 4.0 del Col·legi d'Enginyers Catalunya

  • Taula 2

     

    Taula 2. La burocràcia digital: riscos i bones pràctiques en el sector públic

    "El llarg camí, els riscos, els drets de la ciutadania i el bon govern tecnològic"

    • Concepción Campos, secretària d'Administració Local, experta en transformació digital del sector públic

    "La gestió de les comunicacions i la bretxa digital: el vincle democràtic"

    • Àstrid Desset, directora gerent del Consorci Administració Oberta de Catalunya

    "Talent i innovació ciutadana i de les PIME: oportunitats i reptes per a les administracions públiques"

    • Roger Baig, cap de projectes a Aragon Labs AG, empresa desenvolupadora de Vocdoni, un sistema de votació electrònica basada en blockchain

    "L'estatut jurídic de la ciutadania i la identitat digital: drets i llacunes"

    • Rodolfo Tesone, president de la Comissió Digital de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona

    Moderadora: Gemma Calvet. Directora de l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

  • Taula 3

     

    Taula 3. La garantia d'integritat i la utilitat de la intel·ligència artificial

    "Sistemes de control de l'Alta Autoritat francesa per a la transparència de la vida pública"

    • Eliezer García Rosado, directora de Control dels Representants d'Interessos a l'Alta Autoritat francesa per a la transparència de la vida pública

    "L'impacte del frau en l'àmbit de la contractació tecnològica"

    • Brigitte Bishop, directora de l'Oficina de Supervisió de Contractació de Montreal

    "La gestió electrònica de les declaracions d'actius, activitats i interessos. L'experiència de l'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears"

    • Jaume Far, director de l'Oficina Anticorrupció de les Illes Balears

    "Bústies ètiques. Desenvolupament i efectivitat"

    • Simona Levi, cofundadora de Xnet

    Moderador: Joan Xirau. Director adjunt de l'Oficina Antifrau de Catalunya