Cooperació ciutadana i prevenció de la corrupció en l'urbanisme

Diàleg de Transparència

Tipus:
Taula rodona
On:
En línia 
Quan:

Inscripció:
Inscriure's a l'activitat

Formació en línia. Les persones inscrites rebran l'enllaç de connexió a la plataforma virtual. Es lliurarà un certificat d'assistència als participants.

Presentació a càrrec de la Sra. Gemma Calvet, directora de l'Agència de Transparència.

Presentació de la recerca Cooperació ciutadana i prevenció de la corrupció en l'urbanisme, a càrrec dels seus autors: Itziar González, arquitecta, urbanista i membre de l'Observatori Ciutadà contra la Corrupció i Alberto Malavía, arquitecte.

Intevenció de Mireia Peris, arquitecta del Servei de Redacció del Pla Director de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB.

Torn obert de paraules i diàleg amb els participants.

Vídeo

11.00 h Presentació a càrrec de la Sra. Gemma Calvet, directora de l'Agència de Transparència

11.10 h Presentació de la recerca Cooperació ciutadana i prevenció de la corrupció en l'urbanisme, a càrrec dels seus autors:

  • Sra. Itziar González, arquitecta, urbanista i membre de l'Observatori Ciutadà contra la Corrupció
  • Sr. Alberto Malavía, arquitecte

11.50 h Sra. Mireia Peris, arquitecta del Servei de Redacció del Pla Director de l'Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l'AMB

12.00 h Torn obert de paraules i diàleg amb els participants

12.30 h Final de la sessió

— Itziar González

Arquitecta, exregidora del districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona i activista social

Itziar González Virós (Barcelona, 1967) és arquitecta i Urbanista per l'ETSAB (UPC). Va realitzar el seu projecte final de carrera sobre Christiania, a la Royal Danish Academy of Fine Arts, en el Departament dirigit per Jan Gehl que està especialitzat en el disseny sostenible de la mobilitat i l'espai públic de ciutats de tot el món. En 1996 va obrir el seu propi estudi professional a la ciutat de Barcelona, especialitzant-se en decreixement urbà, optimització d'habitatges públics, rehabilitació de centres històrics urbans i d'edificacions en el medi rural.

Ha estat professora associada del Departament de Composició Arquitectònica de l'ETSAB (UPC) fins el 2005. Des de 2002 s'ha especialitzat en processos de mediació i resolució de conflictes entre ciutadania i administració, a través del disseny i coordinació de la participació i cooperació ciutadana en matèria d' urbanisme i obra pública. Ha estat regidora electa del Districte de Ciutat Vella de la ciutat de Barcelona des de juny del 2007 fins a maig del 2010.

Ha realitzat la nova edició "restaurada" de la Guia d'Alexandre Cirici,Barcelona, Pam a Pam i és autora de la seva actualitzacióPer no perdre peu (Comanegra 2012). És coautora dels llibres Revoltes (Dau, 2014) i La força per canviar les coses (Angle, 2015). Des d'octubre del 2012 participa activament en els moviments socials, i és membre fundadora del grup promotor del ParlaMent Ciutadà (www.parlamentciutada.org). Des de 2014 realitza col·laboracions professionals a França i Suïssa. Amb la UTE km ZERO, va guanyar el 2017, el concurs internacional per a la transformació integral de la Rambla de Barcelona i recentment, el concurs per a la realització del procés participatiu per al nou Pla Especial del barri Vell de Girona.

Actualment és directora del curs "Arquitectura social" de l'Escola Sert del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). En aquest moment treballa en la preparació de debats i cooperació ciutadana al barri vell de Girona i també a la comarca del Priorat on des de fa dos anys condueix el procés d'organització i disseny de l'ens de gestió de la candidatura UNESCO per la comarca del PRIORAT. Col·labora en el projecte de recerca europeu "CoActuem per la Salut Mental" de ciència ciutadana , fent el disseny i conducció de les dinàmiques cooperatives. Actualment també, treballa entre d'altres projectes d'urbanisme i planejament , en el Pla local d'habitatge de Cadaqués i el Pla especial d'HUTS a Tossa de Mar. També realitza projectes de rehabilitació, com l'Església vella de Tossa de Mar, la Casa del Mar de l'Escala i l'antic ajuntament de Masroig. Pel que fa a processos de cooperació ciutadana actualment dirigeix i coordina el procés participatiu del Parc de l'Alameda del municipi de Deba (Guipuzkoa) i el del debat sobre els usos dels equipaments del Barri vell de Girona.

— Alberto Malavía

Arquitecte

Arquitecte per l'ETSAB, ha treballat com arquitecte municipal a Granollers (2000-2009). Prèvia i posteriorment a la seva activitat en l'Administració ha tingut despatx professional propi i a col·laborat amb diferents Plataformes i Associacions de veïns com assessor en temes d'urbanisme.

— Mireia Peris

Arquitecta del Servei de redacció del Pla Director Urbanístic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona

Mireia Peris és arquitecta urbanista, llicenciada per la Universitat Politècnica de València, Màster en Estudis Urbanístics i Territorials per la UPC i la UPF, i compta amb el Diploma d'Estudis Avançats pel Departament de Projectes Arquitectònics de l'ETSAB (UPC).

La seua carrera professional ha basculat entre la pràctica com arquitecta urbanista, col·laborant en diferents equips de treball – d'àmbit nacional i internacional -, i les tasques de recerca realitzades al llarg dels seus estudis de doctorat a l'ETSA de Barcelona i en col·laboració amb administracions públiques (Diputació de Barcelona) i universitats (Departament d'Urbanisme i Territori i Departament de Projectes Arquitectònics), en el marc del desenvolupament de polítiques territorials i en el desenvolupament de projectes urbans.

Des del 2009 al 2013, com a directora de l'estudi URBANING, va liderar projectes estratègics relacionats amb la planificació, disseny i gestió de l'espai públic, així com la redacció de diferents figures de planejament i gestió urbanística a l'àmbit de Catalunya.

Des del 2013 i fins al 2017, va co-dirigir un equip pluridisciplinar TESEU, SLP, des d'on es dissenya i desenvolupa el pla ESTEL www.plaestel.org (Estratègies Socials per al Territori i els Espais Lliures), una iniciativa que combina el treball dels tècnics amb l'experiència dels ciutadans i la determinació política de la planificació de les ciutats, amb la gent i per a la gent.

Des del 2016, forma part de l'equip de redacció del Pla Director Urbanístic Metropolità de l'AMB, on ha participat en el desenvolupament de les propostes del pla vinculades als teixits residencials, i des d'on ha coordinat el procés de participació ciutadana de l'Avanç del Pla durant el període d'informació pública.. A més, cal destacar la seva participació en el projecte europeu URBACT, entre el 2016 i el 2018, que va ser co-dirigit entre l'AMB i Badia del Vallès, i arran del qual es va redactar, de manera participada, un Pla d'Acció Integral per al municipi.

Documents relacionats

Publicacions relacionades