El dret d'accés: l'eix del bon govern

Diàleg de Transparència

Tipus:
Taula rodona
On:
En línia 
Quan:

Inscripció:
Inscriure's a l'activitat

Formació en línia. Les persones inscrites rebran l'enllaç de connexió a la plataforma virtual. Es lliurarà un certificat d'assistència als participants. Hi haurà traducció simultània català - castellà.

Benvinguda, a càrrec de Joan Cotxà, cap de secció de Publicitat Activa i Dret d'Accés de l'Agència de Transparència de l'AMB

Ponència: " Baròmetre de l'accés a la informació pública als municipis metropolitans ", a càrrec de Maria Altimira, responsable d'investigació i transparència a Verificat, Marc Masip, Formador de Verificat Escola i fact-checker de ciència i Maria Vila, Advocada, fundadora de Besllum.cat

Ponència: " Balanç del dret d'accés dels darrers set anys a Catalunya ", a càrrec de Elisabet Samarra, presidenta Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP)

Vídeo

10.30 h Benvinguda

  • Sr. Joan Cotxà, cap de secció de Publicitat Activa i Dret d'Accés de l'Agència de Transparència de l'AMB

10.40 h Baròmetre de l'accés a la informació pública als municipis metropolitans

  • Sra. Maria Altimira, investigadora social de Verificat (primera plataforma de fact-checking de Catalunya), Sr. Marc Masip, verificador i formador de Verificat i Sra. Maria Vila, CEO de Besllum

11.15 h Balanç del dret d'accés dels darrers set anys a Catalunya

  • Sra. Elisabet Samarra, presidenta Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP)

11.45 h Torn obert de paraules i diàleg amb els participants

12.00 h Final de la sessió

— Maria Altimira Lazaro

Responsable d'investigació i transparència a Verificat

Periodista d'investigació i especialitzada en transparència i dades. Ha treballat a les redaccions del diari Ara, El Punt Avui, El País, Vice News i ha estat corresponsal d'El Punt Avui i Rac1 a Nova York. Guardonada amb el premi de periodisme Lorenzo Natali per la investigació sobre els abusos que pateixen les temporeres marroquines a Huelva i Premi Montserrat Roig per un projecte sobre l'addicció al joc. Actualment, és responsable dels continguts d'investigació i transparència a Verificat.

— Marc Masip Altimiras

Formador de Verificat Escola i fact-checker de ciència

Graduat en Física i màster en Comunicació Científica, Mèdica i Mediambiental, ha passat tres anys apropant la ciència als més joves al Museu CosmoCaixa de Barcelona. També ha treballat en la comunicació de projectes europeus a la Universitat de Girona i ha participat en el desenvolupament d'activitats educatives amb Eduxarxa. Compagina l'activitat de fact-checker científic amb la d'educador en alfabetització informativa.

— Maria Vila i Redon

Advocada, fundadora de Besllum.cat

Advocada fundadora de Besllum.cat, la primera consultoria especialitzada en l'aplicació transversal de la normativa de transparència. Treballem per a empreses, administracions, entitats i periodistes, oferint un assessorament integral en relació al dret d'accés a la informació pública, la transparència activa i el bon govern.

— Elisabet Samarra i Gallego

Presidenta Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP)

Llicenciada en Dret, amb estudis a Ciències Polítiques i Sociologia i amb formació especialitzada en govern obert, transparència, polítiques d'obertura de dades públiques, comunicació pública a través de webs i xarxes socials i avaluació de polítiques públiques.

Va accedir al Cos de Tècnics Superiors de la Generalitat de Catalunya per oposició l'any 1992, prestant servei des de llavors a diferents llocs i àmbits relacionats amb l'àmbit jurídic i de relacions institucionals. La seva destinació més recent va ser la Subdirecció General d'Atenció Ciutadana de la Generalitat (2012-2015), òrgan responsable aleshores dels portals web i dels comptes a les xarxes socials de la Generalitat, així com de l'obertura de dades corporatives.

El juny de 2015 va ser elegida pel Parlament de Catalunya vocal de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública, òrgan independent de garantia creat per la llei de transparència de Catalunya, i des del començament ostenta la Presidència de la Comissió, per elecció dels seus membres.

Documents relacionats

Publicacions relacionades