Urbanisme, riscos d'integritat i reformes pendents

Diàleg de Transparència

Tipus:
Taula rodona
On:
En línia 
Quan:

Inscripció:
Inscriure's a l'activitat

Formació en línia. Les persones inscrites rebran l'enllaç de connexió a la plataforma virtual. Es lliurarà un certificat d'assistència als participants.

Benvinguda a càrrec de la Sra. Gemma Calvet i Barot, directora de l'Agència de Transparència

Presentació de la recerca "la gestió dels riscos de corrupció en l'urbanisme" , a càrrec del Sr. Òscar Capdeferro, Professor Lector de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona

Presentació sobre "Reptes del bon Govern per la planificació urbanística" , a càrrec de la Sra. Itziar González, arquitecta, exregidora del districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona i activista social

Presentació sobre "Propostes per reforçar la transparència en la planificació urbanística" , a càrrec del Sr. Francesc Magrinyà, Professor agregat d'urbanisme a la Universitat Politècnica de Catalunya

Vídeo

9.00 h Benvinguda a càrrec de la Sra. Gemma Calvet i Barot, directora de l'Agència de Transparència

9.15 h Primera intervenció:

  • Presentació de la recerca "la gestió dels riscos de corrupció en l'urbanisme" a càrrec del senyor Òscar Capdeferro, Professor Lector de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona

10.15 h Segona intervenció:

  • Presentació sobre "Reptes del bon Govern per la planificació urbanística"Itziar González, arquitecta, exregidora del districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona i activista social

11.15 h Tercera intervenció:

  • Presentació sobre "Propostes per reforçar la transparència en la planificació urbanística", a càrrec de Francesc Magrinyà, enginyer de camins, canals i ports i doctor en urbanisme a París-I Sorbonne. Professor agregat d'urbanisme a la Universitat Politècnica de Catalunya

12.30h Final de la sessió

— Òscar Capdeferro Villagrasa

Professor Lector de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona

Oscar Capdeferro Villagrasa, Professor Lector en Dret Administratiu, és llicenciat en Dret (UB, 2009), Màster Avançat en Ciències Jurídiques (UPF, 2010) i Doctor en Dret (UB, 2015), amb Menció Internacional i Premi Extraordinari de Doctorat del curs 2014/2015. Ha realitzat estades de recerca a les italianes Università di Bologna i Università degli Studi di Ferrara, i a la University of Oxford (Regne Unit) com a academic visitor. La seva producció científica s'ha centrat principalment en l'estudi de la corrupció pública, matèria en la que destaca la monografia El Derecho Administrativo y la prevención de la corrupción urbanística , Marcial Pons, 2016 (Premi Jurídic Ferrer Eguizábal 2015 en Dret Administratiu); així com en els efectes que pot tenir l'ús de la intel·ligència artificial en la millora del servei públic, sobre el que també ha escrit diversos capítols de llibre i articles.

— Itziar González i Virós

Arquitecta, exregidora del districte de Ciutat Vella de l'Ajuntament de Barcelona i activista social

Arquitecta i Urbanista per l' ETSAB (UPC). Va realitzar el seu Projecte final de Carrera sobre Christiania, a la Royal Danish Academy of fine Arts, en el Departament dirigit per Jan Gehl que està especialitzat en el disseny sostenible de la mobilitat i l'espai públic de ciutats de tot el món. En 1996 va obrir el seu propi estudi professional a la ciutat de Barcelona, especialitzant-se en decreixement urbà, optimització d'habitatges públics, rehabilitació de centres històrics urbans i d´edificacions en el medi rural. Ha estat professora associada del Departament de Composició Arquitectónica de l'ETSAB (UPC) fins el 2005. Des de 2002 s'ha especialitzat en processos de mediació i resolució de conflictes entre ciutadania i administració, a través del disseny i coordinació de la participació i cooperació ciutadana en matèria d' urbanisme i obra pública. Ha estat regidora electa del Districte de Ciutat Vella de la ciutat de Barcelona des de juny del 2007 fins a maig del 2010. Ha realitzat la nova edició "restaurada" de la Guia d´ Alexandre Cirici,Barcelona, Pam a Pam i és autora de la seva actualizacióPer no perdre peu, (Comanegra 2012). Es coautora dels llibres Revoltes (Dau, 2014) i La força per canviar les coses (Angle, 2015). Des d´octubre del 2012 participa activament en els moviments socials, i és membre fundadora del grup promotor del ParlaMent Ciutadà (www.parlamentciutada.org). Des de 2014 realitza col·laboracions professionals a França i Suïssa. Amb la UTE km ZERO, va guanyar el 2017, el concurs internacional per a la transformació integral de la Rambla de Barcelona i recentment, el concurs per a la realització del procés participatiu per al nou Pla Especial del barri Vell de Girona. Actualment és directora del curs "Arquitectura social" de l'Escola Sert del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC).

— Francesc Magrinyà Torner

Professor agregat d'urbanisme a la Universitat Politècnica de Catalunya

Enginyer de Camins per la UPC (1988) i Doctor en Urbanisme per l'ENPC i Paris I Sorbonne (2002). Va iniciar seva carrera professional en diverses Consultories d'Urbanisme i Transports (1988-1996). Ha estat responsable de mobilitat de l'Agència d'Ecologia Urbana de Barcelona (2000-2006). Ha estat Director de l'Àrea de Planificació Estratègica de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (2015-2019) i actualment és Conseller del Districte de l'Eixample de Barcelona des de 2015.

Actualment es professor agregat d'Urbanisme del Departament d'Enginyeria Civil i Ambiental i de l'Institut de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya.

És expert en relacions d'urbanisme i transport, i d'infraestructures de serveis urbans, així com d'estudis metropolitans, estratègies metropolitanes i la resiliència de territoris metropolitans. Per altra banda, és expert en processos participatius en urbanisme (Barcelona), en processos de transformacions urbanes associats a la sostenibilitat i l'ecologia, en territoris de periferia (Sant Adrià-La Mina), i en diversos projectes d'Amèrica Llatina i Àfrica en col·laboració amb Enginyeria sense Fronteres i Arquitectes sense Fronteres.

És professor de la UPC en urbanisme i en diversos Màsters (Metabolisme urbà i urbanisme ecològic; Metabolisme territorial i Infraestructures; Desenvolupament Urbà i Territorial) i Doctorats de Sostenibilitat i d'Infraestructures del Transport de la UPC. És Coordinador del Grup de Recerca EXIT-UPC (Enginyeria, Xarxes, Infraestructures i Transport), així com Coordinador del Col·lectiu Intrascapelab.

Ha estat Coordinador de l'Exposició Cerdà. Urbs i Territori (1994) i Comissari de l'Exposició Cerdà. 150 años de modernidad (2009).

Es autor entre altres de les següents publicacions: La evolución de la ingeniería en la urbanística (Edicions UPC, 2002), Construcció de ciutat i xarxes d'infraestructures (Edicions UPC, 2004); L'espai urbà de la mobilitat (Edicions UPC, 2007); Cerdà, 150 años de modernidad (Ed Actar, 2010); Reflexió Estratègica Metropolitana per a un Territori Resilient (Ed AMB, 2019), L'economia circular a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (Ed AMB 2019).