Conferència anual de la Xarxa Europea de Registradors de Lobbies a Edimburg

Notícia 31.03.23

L'AMB intercanvia reptes i bones pràctiques sobre la inscripció i publicació de les activitats d'influència del grups d'interès.

Els dies 30 i 31 de març de 2023 ha tingut lloc a la seu del Parlament d'Escòcia, a Edimburg, la 6a conferència anual de la Xarxa Europea de Registradors de Lobbies (European Lobbying Registrars Network - ELRN), organitzada pel Registre Escocès de Lobbies. Aquesta ha sigut la primera reunió presencial que s'ha celebrat de la trobada a París del 15 i 16 de maig de 2019. La conferència ha comptat amb l'assistència de 42 participants de 12 països diferents. Per part de l'Agència de Transparència de l'AMB hi han participat la cap de secció de Codi Ètic i Registre de Grups d'Interès, Mar Cardona, i el cap de secció de Publicitat Activa i Dret d'Accés, Joan Cotxà.

Durant la trobada s'ha fet efectiva la incorporació dels tres nous membres de la xarxa, Finlàndia, Alemanya i Grècia, que estan implementant les lleis recentment aprovades que aprofundeixen en les obligacions de transparència de l'activitat d'influència que dels lobbies. També s'ha presentat la nova recomanació de l'OCDE per garantir els principis de transparència i integritat en l'actuació dels lobbies i s'ha intercanviat informació sobre les diferents plataformes tecnològiques que utilitzen els diversos registradors per inscriure, monitoritzar i divulgar els grups d'interès i les seves activitats de lobbying.

Per part de l'AMB, els representants de l'Agència de Transparència han presentat el model català de transparència de les activitats d'influència, segons el qual la Generalitat de Catalunya centralitza el registre dels grups d'interès i les administracions locals com l'AMB registren i publiquen les interaccions dels seus alts càrrecs i directius amb aquests grups d'interès. Per il·lustrar aquest model, han detallat el funcionament de l'aplicació SERGI que l'AMB utilitza per registrar i publicar les reunions de l'administració metropolitana amb lobbies i han presentat un resum de les dades recollides per aquesta aplicació des de finals de 2019.