Gemma Calvet lamenta l'escassa presència femenina als càrrecs directius i la seva distribució desigual per nivells

Notícia 10.03.23

En la seva intervenció al 5è Congrés de Dones al Sector Públic, destaca que, encara que al Consell Metropolità hi ha un 41% de dones, només dos dels 14 càrrecs directius són dones

Gemma Calvet, directora de l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha participat al 5è Congrés de Dones al Sector Públic, que ha tingut lloc al Centre Cultural "Mercat Vell" de Mollet del Vallès. L'associació Dones del Sector Públic ha organitzat aquest esdeveniment per visibilitzar la presència i el paper de les dones als àmbits públics i per debatre sobre les polítiques públiques amb perspectiva de gènere. Al congrés s'han tractat diferents temes, com els plans d'igualtat, la bretxa salarial de gènere i el paper de la dona als llocs de presa de decisions.

Gemma Calvet ha estat una de les ponents de la taula rodona "Territori i Gènere", moderada per Laura Sunyol Bert, Coordinadora d'Organització i Polítiques Digitals de l'Ajuntament de Lleida. Amb ella han participat Nuria Espuny i Salvadó, Directora General d'Administració Digital de la Generalitat de Catalunya, i Astrid Desset Desset, de l'Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona.

En la seva intervenció, Gemma Calvet ha presentat dades sobre la presència de les dones al Consell Metropolità i als òrgans de govern i càrrecs directius de l'AMB. Si bé al Consell Metropolità hi ha un 41% de dones, als càrrecs directius només dos dels 14 són dones. A la Junta de Govern, que compta amb 13 membres, la situació és similar. Aquesta situació coincideix amb la distribució de càrregues de treball i oportunitats dins de l'organització, on la major part del treball administratiu és realitzat per dones a llocs de nivell inferior, mentre que els homes ocupen llocs de nivell superior. A més, ha comparat aquestes dades amb les d'altres països europeus i ha assenyalat que encara queda molt per fer per assolir la igualtat de gènere a l'àmbit públic.

Calvet ha destacat la importància d'avançar cap a la igualtat de gènere a l'Administració Pública i ha destacat la necessitat de mesures concretes i accions positives per aconseguir-ho. En aquest sentit, ha emfatitzat la importància de la transparència a la gestió pública per poder identificar les barreres que dificulten l'accés de les dones a llocs de responsabilitat i poder establir polítiques efectives per eliminar-les.

El 5è Congrés de Dones al Sector Públic ha estat un espai de reflexió i debat sobre les polítiques públiques amb perspectiva de gènere i sobre la presència i el paper de les dones en els àmbits públics. La participació de Gemma Calvet a la taula rodona sobre "Territori i Gènere" ha contribuït a visibilitzar la situació de desigualtat que encara existeix a l'àmbit públic i a emfatitzar la necessitat de mesures concretes per aconseguir la igualtat de gènere a l'Administració Pública.