Gemma Calvet participa a París a un col·loqui europeu sobre ètica i transparència

Notícia 09.07.22

La directora de l'Agència de Transparència presenta les polítiques d'integritat institucional impulsades a l'AMB.

La directora de l'Agència de Transparència, Gemma Calvet, ha participat al col·loqui europeu "Ètica i transparència: eines per garantir la confiança de la ciutadania", organitzat per l'Alta Autoritat de la Transparència de la Vida Pública (HATVP) de França en el marc de la Presidència Francesa del Consell de la Unió Europea.

Gemma Calvet ha participat a la taula rodona que tractava sobre la regulació dels grups de pressió o lobbies, presentada per l'ex primer ministre francès, Bernard Cazeneuve, moderada por Julio Bacio Terracino, cap de la Divisió d'Integritat del Sector Público de la Organització per a la Cooperació y el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i en la que també hi han participat Patrick Lefas, president de Transparency International France i María Oliván Avilés, coordinadora del Registre de Transparència de la UE.

En la seva intervenció, la directora de l'Agència de Transparència de l'AMB ha insistit en la necessitat d'aplicar plenament la legislació vigent en matèria de transparència i de desenvolupar eines objectives per mesurar científicament el grau de transparència i integritat. Així mateix, també ha abordat els debats que s'estan produint a Espanya sobre la possible regulació legal dels grups d'interès i sobre la necessitat de garantir la traçabilitat dels fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència - Next Generation EU.

També han participat al col·loqui V?ra Jourová, vicepresidenta de la Comissió Europea, han debatut debatre sobre la transparència i la confiança de la ciutadania amb les institucions. En una altra taula rodona que ha abordat la prevenció dels conflictes d'interessos hi han participat Jean-Marc Sauvé, vicepresident honorari del Consell d'Estat de França, Françoise Tulkens, exvicepresidenta del Tribunal Europeu de Drets Humans i copresidenta de la Comissió Federal d'Ètica de Bèlgica, i Georgeta Luminata Nicolaie, directora de l'Oficina d'Investigació i Disciplina de la Direcció General de Recursos Humanos y Seguridad de la Comissió Europea.

Finalment, el president de l'Alta Autoritat per la Transparència de la Vida Pública, Didier Migaud, ha destacat la importància de la pedagogia, els debats i els intercanvis d'idees en l'àmbit de la integritat i deontologia com els que s'han produït en el marc d'aquest col·loqui. En aquest sentit, ha conclòs amb la proposta de crear una Xarxa Europea d'Ètica Pública que reuneixi les autoritats nacionals de tots els estats membres de la Unió Europea per seguir enfortint aquest intercanvi.

El col·loqui s'ha celebrat a l'Hôtel de Poulpry i ha comptat amb l'assistència de 120 persones, entre les quals reguladors procedents de tot Europa, alts funcionaris i directius públics francesos, representants de grups d'interès, acadèmics i actors de la societat civil.