L’AMB impulsa el govern obert a través d’una nova convocatòria de subvencions

Notícia 17.07.24

Les sol·licituds es podran presentar fins al proper 20 de setembre de 2024

L’Àrea Metropolitana de Barcelona impulsa el govern obert a través d’una nova convocatòria bianual de subvencions adreçada als ajuntaments metropolitans amb un pressupost de 400.000 euros. Aquest programa té com a objectiu principal promoure i fomentar polítiques que impulsin una nova cultura organitzativa de funcionament, més oberta i transparent, basada en un diàleg permanent entre l’Administració i la ciutadania, i en el principi del bon govern.

D’aquesta manera, s’aporten recursos extraordinaris als municipis metropolitans per fer front a dos reptes recents. Per una banda, als requeriments legals en matèria d’integritat pública que es deriven del nou marc regulador europeu mitjançant el Reglament (UE) 2021/241 pel qual s’estableix el Mecanisme de Recuperació i Resiliència, i la Directiva (UE) 2019/1937 relativa a la protecció de les persones que informin d’infraccions del Dret de la Unió. Per l’altra, aquestes subvencions també donen resposta a l’estancament en el compliment de les obligacions en matèria de transparència als ajuntaments, en el qual ha incidit reiteradament la Síndica de Greuges en els seus informes anuals d’avaluació de la Llei 19/2014.

Amb la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), el dia 17 de juliol de 2024, s’obre el període de presentació de sol·licituds de subvencions per a projectes que abordin aspectes com els sistemes interns d’alertes, plans antifrau, visors de dades o dades obertes, entre altres. El termini de presentació finalitzarà el proper 20 de setembre de 2024 i l’adjudicació es farà mitjançant un procés de concurrència pública competitiva, basat en criteris que tindran en compte els diferents contextos i capacitats municipals. Així, la puntuació final es calcularà en base el nombre d’habitants del municipi, el grau d’implantació del govern obert i la qualitat tècnica de la proposta. El pressupost es distribuirà de forma proporcional a la puntuació obtinguda amb una dotació màxima de 25.000€ per municipi.

En definitiva, aquesta iniciativa esdevé un mecanisme de suport i col·laboració entre administracions de diferent nivell, en un context d’igualtat d’obligacions però de diferents capacitats.