Lux Barcelona, Núm. 4. Novembre 2022. Edició en català

Revista de transparència metropolitana

El quart volum de la revista Lux Barcelona està dedicat a les polítiques d'equitat de gènere des de la perspectiva de la transparència i el bon govern.

Lux Barcelona, Núm. 4. Novembre 2022. Edició en català
Autor:
Diversos/es autors/es
Col·laboradors:
Sara Berbel Sánchez, Gemma Calvet i Barot, Àngel Castiñeira Fernández, Jordi Duró Trouillet, Oriol Estela Barnet, Natza Farré i Maduell, Vittorio Galletto, Jaume Garcia Soler, Maria Eugènia Gay Rosell, Anna Gener Surrell, Kim Manresa Mirabet, Guillem Martí Soler, Pilar Molina Mesa, Carme Poveda Martínez, Mar Rosàs Tosas, Maria Teixidor Jufresa , Francesc Torralba Roselló, Núria Tria Paradeda, Juliana Vilert i Barnet, Associació 50a50.
Editorial:
Àrea Metropolitana de Barcelona
Edició:
Revista
ISBN / ISSN:
ISSN 2604-0980
Idiomes:
Català
Data de publicació:
28/03/2023
Descarregar
Descarregar

Sinopsi

El quart volum de la revista Lux Barcelona està dedicat al feminisme i a les polítiques d'equitat de gènere, que constitueixen un principi fonamental dels drets humans i s'estan convertint en una peça clau dels models avançats de governança.

La directora de l'Agència de Transparència de l'AMB, Gemma Calvet, obre aquest quart volum de la revista Lux Barcelona, dedicat de manera monogràfica a l'equitat de gènere, amb una presentació del Programa Demèter, que vol incorporar la perspectiva de gènere a la transparència i la visualització de dades.

El treball de recerca «Ètica algorítmica i perspectiva de gènere: de l'opacitat a la transparència», de Francesc Torralba, Núria Tria, Mar Rosàs i Guillem Martí, constitueix un dels pilars d'aquest volum i analitza els biaixos de gènere en els algoritmes de la intel·ligència artificial. Els altres tres pilars són documents vinculats al desplegament del Programa Demèter: «El rol del lideratge per unes organitzacions igualitàries i ètiques»; «El repte de la igualtat en les organitzacions», elaborat per l'associació 50a50, i la «Recomanació d'impuls de la igualtat efectiva entre homes i dones com a política metropolitana de bon govern», de l'Agència de Transparència.

Sara Berbel , Maria Teixidor i Natza Farré reflexionen, des dels «Fars», entorn d'idees relacionades amb l'aplicació pràctica de les polítiques d'igualtat de gènere i de prevenció de la discriminació de les dones. Com sempre, la revista inclou diverses instantànies del paisatge metropolità captades pel reconegut fotògraf Kim Manresa i il·lustracions sobre el feminisme, amb la particular mirada de l'opinador gràfic Jordi Duró.