Les agències i oficines anticorrupció d'Espanya realitzen la seva segona trobada a València

Tornar
Segona trobada de la Xarxa d'oficines i agències anticorrupció d'Espanya

Data:

La trobada, organitzada per l'Agència Valenciana Antifrau, ha reunit representants dels organismes anticorrupció de Catalunya, Illes Balears, Galícia, Madrid, Barcelona, l'AMB i la pròpia Comunitat Valenciana.
La reunió s'ha estructurat entorn d'una ponència sobre les quotes de gènere i la corrupció i una sessió de treball sobre l'ús de les noves tecnologies aplicades a la prevenció de la corrupció.

L'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana ha organitzat la II Trobada de la xarxa d'oficines i agències anticorrupció d'Espanya. La reunió ha tingut lloc a la Sala Vinatea de les Corts Valencianes i ha comptat amb la presència del president de les Corts, Enric Morera, que ha donat la benvinguda als assistents. La jornada ha sigut inaugurada pel director de l'Agència Valenciana Antifraude, Joan Llinares.

La trobada de les agències i oficines anticorrupció ha reunit el màxim responsable de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, Joan Llinares; el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno; el director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Illes Balears, Jaume Far; la consellera del Consell de Comptes de Galícia, Beatriz Rodríguez; el director de l'Oficina Municipal contra el Frau i la Corrupció de l'Ajuntament de Madrid, Carlos Granados; la directora d'Anàlisi de l'Oficina de Transparència i Bones Pràctiques de l'Ajuntament de Barcelona, Rosa María Sánchez; i el cap de Secció de Publicitat Activa i Portal de la Transparència de l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Joan Cotxà.

Durant el matí, el professor del Departament de Ciències Polítiques de la Universitat de Pittsburg (EUA), Pablo Fernández-Vázquez, ha impartit la ponència "Quotes de gènere i corrupció" a la qual ha seguit un debat entre els participants. Tot seguit s'ha realitzat una sessió de treball sobre l'ús de les noves tecnologies aplicades a la prevenció de la corrupció. En aquesta sessió s'ha presentat el Projecte Aletheia, sistema d'ajuda a la traçabilitat de la despesa en la contractació pública, que ha anat a càrrec del cap del Servei d'Informació de l'Agència Valenciana Antifrau i de l'enginyer de sistemes Hervé Falciani.

Aquesta trobada reforça els llaços de col·laboració entre les agències i oficines anticorrupció de l'estat espanyol, i dóna continuïtat a la primera trobada que es va realitzar a Barcelona el passat 29 de juny organitzada per l'Oficina Antifrau de Catalunya. De fet, el principal acord al qual es va arribar en aquesta reunió va ser el de crear una xarxa estable, amb reunions periòdiques de totes les agències anticorrupció existents per compartir estratègies comunes per lluitar contra aquest fenomen i compartir informació. Aquest acord se circumscriu en un marc en el qual es constata la falta d'una voluntat real de crear un Pla Nacional contra la Corrupció i una eficaç protecció de les persones denunciants.