Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic

Tornar
false
Tema:
Economia circular
Sector:
Altres temes
Tipus:
Organismes
Categoria:
Economia circular
Subcategoria:
Projectes territorials
Telèfon:
932600222
Correu electrònic:
agubert@pacteindustrial.org
Web:
http://www.pacteindustrial.org/
Xarxes socials:
Twitter
Linkedin

Descripció

Títol: Reindustrialització i sostenibilitat. Horitzons per a un nou desenvolupament econòmic

Subtítol: Cicle de jornades i tallers

Localització: Palau Macaya (Barcelona)

Resum: Organització d'un cicle de jornades i tallers participatius per analitzar com l'economia circular i la Indústria 4.0 obren camí a noves oportunitats de transformació del sector industrial, amb l'objectiu d'obtenir un seguit de propostes d'actuació que ajudin a impulsar una reindustrialització sostenible, amb l'economia circular com a pilar fonamental i la Indústria 4.0 i la digitalització com a eines facilitadores.

El cicle va comptar amb el suport del Palau Macaya de l'Obra Social "la Caixa".

Any d'inici: 2017

Objectius i reptes: Identificar tendències de futur i aportar propostes innovadores que serveixin d'orientació als agents socioeconòmics del territori per impulsar una reindustrialització sostenible.

Descripció i solució: El cicle va constar de dos tipus d'activitats.

D'una banda, es van celebrar tres jornades, amb taules rodones i conferències d'experts tant nacionals com internacionals sobre les temàtiques següents: "Indústria 4.0 i sostenibilitat", "Economia circular i ocupació per a una revolució industrial sostenible" i "Horitzons per a una reindustrialització sostenible. Experiències i conclusions".

D'altra banda, un grup d'experts es va encarregar de contrastar i debatre, en un seguit de tallers participatius, les reflexions dutes a terme a les jornades per tal d'extreure'n conclusions i propostes d'actuació.

Van formar part d'aquest grup d'experts una trentena de representants de diverses entitats que treballen per al desenvolupament econòmic metropolità: associacions empresarials i sindicals, ens locals (ajuntaments i ens supramunicipals) i institucions de l'àmbit universitari i la recerca.

Els resultats d'aquest projecte es van plasmar en un document de conclusions, que inclou un seguit de propostes per impulsar una reindustrialització sostenible.

Resultats: El document de conclusions recull el treball fet durant el cicle, incloent-hi un seguit de propostes per impulsar una reindustrialització sostenible.

Als tallers del cicle es van treballar més detalladament les idees que es compartien i debatien durant les jornades. Finalment, es van prioritzar aquells àmbits d'actuació que, tot i ser més rellevants per a la reindustrialització sostenible, tenien menys implantació a Catalunya i, per tant, el seu impuls és més necessari: l'economia circular, la capacitació professional, l'especialització territorial, la fabricació distribuïda i relocalització i l'acció col·lectiva com a instrument per tal que aquestes iniciatives tinguin èxit.

Per a cada àmbit d'actuació prioritari es detallen diverses propostes d'actuació.
· Economia circular: regulació del mercat laboral i les condicions laborals, acompanyament a les empreses i polítiques integrals i d'estímul.
· Capacitació professional: formació interdisciplinària, connexió dels actors del sistema educatiu i empreses, capacitació empresarial i canvis culturals.
· Especialització territorial: transversalitat i avantatges comparatius i ecosistemes d'innovació.
· Fabricació distribuïda i relocalització: relocalització de les activitats i serveis de manteniment.
· Acció col·lectiva: espais transdisciplinaris i intercanvi d'informació.

La visió que es projecta per al futur és la d'assolir un model productiu que operi dins dels límits de l'ecosistema i que aporti prosperitat i benestar a la societat.

Per ampliar informació, podeu consultar el document de conclusions i la relatoria del cicle a la web del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona.

Contacte: Alba Gubert Celma

Entitat: Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona

On

Associació del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona

Associació del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona Parc de Can Buxeres, Av. Josep Tarradellas, s/n, Can Masover, 08906, L'Hospitalet de Llobregat

Com anar-hi?
Transports al voltant de...

Documents relacionats