Reptes de la transparència aplicada: Una tasca compartida

camí compartit
En aquesta ocasió volem posar en valor els models metropolitans de transparència i oferir la possibilitat als organismes implicats de facilitar la coordinació i la col·laboració com a eina d'impuls de l'aplicació de la Llei 19/2014. És per això que convidem els alcaldes i alcaldesses de la àrea metropolitana, així com els responsables públics, entitats vinculades i prestadores de serveis.

L'objectiu de l'Aula de Transparència és fer de la formació l'instrument potenciador de l'intercanvi de coneixement, criteris tècnics d'aplicació i bones pràctiques per tal d'apoderar els operadors públics i privats vinculats a l'AMB. Volem contribuir a generar un canvi de cultura administrativa des d'una visió compartida i en clau de procés.

Tenim la certesa que la transparència ens ofereix l'oportunitat d'aprofundir en la governança democràtica al servei de la ciutadania i de millorar la gestió dins de les administracions.

L'Aula de Transparència és un nou pas en l'obertura i la millora de la governança de la institució, i avui ha reunit per primera vegada els principals responsables d'aquesta matèria, amb l'objectiu d'avançar en una aliança conjunta que es vol compartir amb tothom, especialment amb els ajuntaments, per tal d'avançar en el bon govern i les bones pràctiques.

L'alcaldessa i presidenta ha expressat durant l'obertura de la jornada el compromís de contribuir a regenerar les institucions, fent més transparents les seves pràctiques i situant l'ètica com un valor central en la gestió. "La transparència no són únicament procediments, òrgans i normes, sinó sobretot una cultura i una forma de fer que ha d'impregnar el conjunt de l'administració pública", ha dit la presidenta de l'AMB, que ha manifestat la voluntat de convertir-la en "una institució pionera i referent en la implementació transversal de polítiques actives de transparència i governança democràtica".

L'Aula de Transparència és un pas més després de la posada en marxa del primer Portal de la Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, un espai que va néixer el passat mes de març fruit de la feina desenvolupada per l'Agència de Transparència, que dirigeix la jurista Gemma Calvet i que també s'ha posat en marxa en aquest mandat, depenent de l'Àrea de Presidència. El portal s'ha concebut com un procés continu, dinàmic i progressiu cap al ple compliment de la llei 18/2014. Per primera vegada, un portal d'aquestes característiques incorpora en un mateix lloc web tota la informació de publicitat activa de l'AMB, com ara els enllaços amb les seves entitats vinculades i les empreses prestadores de servei. Aquest fet facilita l'obtenció d'informació d'aquesta administració supramunicipal i garanteix alhora una millora comprensió de la mateixa. L'objectiu és avançar progressivament per promoure el dret d'accés a la informació per part de la ciutadania, de manera que el portal incorpora un formulari i el procediment pel qual es dóna resposta a qualsevol petició que fa en els terminis previstos per la llei.
Programa de la primera jornada de l'Aula de transparència