Cicle de Converses "Pensant el bon govern"

Cicle de Converses Pensant el bon govern

El cicle de converses "Pensant el bon govern" és una iniciativa de l'Agència de Transparència per fomentar la reflexió pausada i sense apriorismes sobre qüestions d'actualitat a l'entorn de la idea del bon govern. Les sessions comptaran amb dues personalitats de reconegut prestigi i àmplia trajectòria que dialogaran sobre algun dels diversos reptes que planteja el bon govern i la governança del sector públic en una conversa d'una hora per videoconferència.

Com que el format virtual permet adreçar-se a un públic molt més ampli que el format presencial i tenint present que els temes d'aquest cicle de converses transcendeixen estrictament l'àmbit de l'administració local, les converses es realitzaran en castellà per tal que les puguin seguir el públic interessat de tot l'Estat.

Els reptes del bon govern en l'era de la COVID-19


Dimecres, 16 de desembre de 2020 | 17:00 – 18:00

Antón Costas, catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona (UB)

Victòria Camps, catedràtica de Filosofia moral i Política a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Modera: Gemma Calvet, directora de l'Agència de Transparència


Programa de mà

Inscripcions: transparencia@amb.cat

Anton Costas i Comesaña

— Catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona (UB)

Antón Costas i Comesaña (Madrid, 1949) és un economista espanyol. Catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, va presidir el Cercle d'Economia de Barcelona entre el 2013 i el 2016.

Costas es va graduar per primera vegada com a Enginyer Tècnic Industrial (Vigo, 1972), i més tard es va graduar a la Universitat de Barcelona en Economia (Barcelona, 1977). Doctor en Economia per la mateixa universitat (1982), la seva tesi doctoral, dirigida pels professors Fabián Estapé i Ernest Lluch, es va interessar pel pensament econòmic liberal i la política del segle XIX. És catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona i des del 2005 és catedràtic de Política Econòmica de la UB. El 2013 va assumir el càrrec de president del Cercle d'Economia, càrrec en el qual va ser substituït per Juan José Bruguera el desembre de 2016.

Els seus interessos se centren en els processos de formació de polítiques públiques, i en particular en els processos de reforma econòmica. Ha publicat el llibre La crisi de 2008. De l'economia a la política i més enllà (2010) i la Torre de l'Arrogància. Polítiques i mercats després del temporal (2011).

Publicacions

— Apogeo del liberalismo en "La Gloriosa": la reforma económica en el sexenio liberal (1868-1874). Madrid: Siglo XXI de España, 1988.

Descentralización y calidad de las políticas locales. Barcelona: Diputación de Barcelona, 1998.

— Ideas y políticas en la economía española de la crisis, edición cono José María Serrano. Zaragoza: Universidad, 1988.

— Introducción al pensamiento económico: una perspectiva española, cono Fabià Estapé e José María Serrano. Madrid: Espasa-Calpe, 1990.

Estadística de Barcelona en 1849, cono Laureà Figuerola. Barcelona: Alta Hoja, 1993.

Diez ensayos sobre economía española, cono José María Serrano Sanz. Madrid: Pirámide, 1995.

Problemas económicos en las sociedades avanzadas. Madrid: Fundación Argentaria, 1996.

Problemas económicos en las sociedades avanzadas. Madrid: Biblioteca Nueva, 1997.

Los beneficios de la liberalización de los productos. Barcelona: Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona, 1997.: Los beneficios de la liberalización de los mercados de productos.

— Cooperación y desarrollo: hacia una agenda comprehensiva para el desarrollo, coordinación cono Gemma Baldosa y Céspedes (coords). Madrid: Pirámide, 2003.


Victòria Camps i Cervera

— Catedràtica de Filosofia moral i Política a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Victoria Camps i Cervera (Madrid, 21 de febrer de 1941) és una filòsofa espanyola. Des d'octubre de 2018 és consellera permanent del Consell d'Estat, i presidenta de la seva Setena Secció. Actualment és professora emèrita de la Universitat de Barcelona. El 2013 va assumir la vicepresidència de l'Associació Federalistes d'Esquerres que va sorgir del document Apel·lació a la Catalunya Federalista i d'Esquerra de la qual Camps va ser un dels impulsors. Des de 2016 és membre honorari de l'associació.

Va assistir a l'institut de l'Escola del Sagrat Cor de Barcelona i el 1964 es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona, universitat a la qual va estar vinculada com a professora assistent, de 1964 a 1967 quan va viatjar a Baltimore on va ensenyar llengua espanyola. El 1971 es va incorporar a la Universitat Autònoma de Barcelona com a professora assistent. I el 1975 va rebre el seu doctorat, en aquesta mateixa universitat, amb la tesi "La dimensió pragmàtica del llenguatge" sota el magistrat d'entre altres filòsofs i pensadors, José Luis López Aranguren i José Ferrater Mora. El 1979 va obtenir el càrrec de professora assistent per oposició a la UAB. Ha ocupat el càrrec de vicerectora (1990-1993), professora emèrita i professora d'ètica a la Universitat Autònoma de Barcelona (1986). El 2001 va tornar als Estats Units, aquesta vegada visitant el Hastings Center (Garrison, Nova York) i la Universitat de Chicago on va investigar bioètica.

A més de ser membre del primer Comitè de Bioètica d'Espanya, ha participat en els comitès ètics de l'Hospital del Mar (1993-1996), a l'Hospital Universitari La Vall d'Hebron i a la Fundació Esteve de Barcelona. Actualment és membre de la Fundació Víctor Grifols i Lucas i membre del Consell Editorial de les revistes Isegoría (de l'Institut de Filosofia del Consell Superior d'Investigacions Científiques). Ha dirigit la col·lecció de filosofia de l'editorial Crítica. També ha estat membre del consell editorial de les revistes Segovia, Lletra Internacional i Leviatán. També és membre del Babel Fòrum.

Premis i reconeixements

— 1990 Premi Espasa d'Assaig pel seu llibre "Virtuts públiques" el 1990.

— 1999 Premi Josep Maria Lladó

— 1999 Premi al Mèrit en Educació, atorgat per la Junta d'Andalusia.

— El 2008 va ser guardonat amb el XXII Premi Internacional Menéndez Pelayo "per la seva docència filosòfica i la influència moral del seu pensament tant a Espanya com a Amèrica".

— 2012 Premi Nacional d'Assaig per "El Govern de les Emocions" (2011).

— 2018 Doctorat honoris causa per la Universitat de Salamanca

— 2018 Doctor Honoris Causa atorgat per la Universitat de Huelva

www.victoriacamps.es