Exposició "Gent i paisatges: ciutats metropolitanes"

"Una eina cultural i artística de transparència metropolitana amb fotografies de Kim Manresa. Un passeig amb uns ulls que perceben allò que no veiem i que fan sentir la proximitat amb les nostres ciutats."

L'Agència de Transparència de l'AMB té la missió d'explicar què és, què fa i com treballa l'Àrea Metropolitana de Barcelona, integrada per 36 municipis, petits i grans. Se li diu retiment de comptes. Però més enllà de burocràcia i obligacions, ens hem fet una pregunta: Tot ho expliquen les paraules? Tot són els números i les dades? Sabem que no.

Gent i paisatges: les ciutats, viles i pobles metropolitans ens porta a una mirada nova. I hem volgut que la mirada particular i única del fotògraf Kim Manresa ens ofereixi un passeig llarg, ple de la seva sensibilitat i senzillesa per saber on aturar-se, a qui parlar, amb qui compartir la seva passió per la vida, els llocs i la gent dels nostres pobles i ciutats.

Gràcies Kim per la teva passió metropolitana. Ens has apropat a les persones, petits i grans, a les escenes de la grandesa d'allò quotidià, del regal dels moments petits i dels llocs que, tot i passar-hi cada dia, no veiem.

Estimem els pobles i ciutats metropolitanes perquè estimem la seva gent, per a qui treballem. Gràcies Kim pel teu passeig, que ens recorda qui som, on vivim i el valor de la terra. Les teves fotografies ens expliquen tot allò que no havíem vist fins ara. Gràcies, també, a totes les persones anònimes que heu volgut sortir en aquest espai de bellesa, silenci i força.

I que ens portarà lluny, des dels nostres vincles amb el veïnatge, la feina, l'espai que ens envolta i la natura.

I des de la grandesa de la nostra diversitat, ampla com el mar.

Gemma Calvet Barot
Directora de l'Agència de Transparència

"Gent i paisatges: ciutats metropolitanes" és una exposició itinerant de fotografies com a eina de retiment de comptes i transparència per posar en valor la quotidianitat, els espais, la gent, els pobles i les ciutats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que ens passen desapercebuts en el dia i dia i que constitueixen l'essència de la realitat metropolitana.

Componen l'exposició 57 fotografies en blanc i negre, distribuïdes en sis grans àmbits temàtics:

 • Ciutadania

  Els 3,2 milions de persones que vivim a les 36 ciutats i pobles metropolitans som únics. Ens llevem cada dia amb il·lusions i amb lluites quotidianes.

  No vivim temps fàcils.

  Mirem per la finestra. Ens trobem el paisatge de cada dia, nou i antic. Som únics, perquè sabem de la nostra llibertat de pensament, de la nostra capacitat de fer, de la força que ens dona no saber-nos sols ni soles. La metròpoli i el poble que ens acull en el nostre dia a dia, ens abraça. I sabem que al darrera hi ha molta gent que treballa, enmig de moltes contradiccions, per fer possible que tot valgui la pena.

 • Moure'ns

  Podem circular en anelles que es sumen per mitjans antics i nous. Caminar, les bicicletes, els autobusos, el metro, els taxis, els cotxes i els avions.

  Lluitem contra la contaminació, però el canvi climàtic ens atrapa. Sumem esforços. Generem nous espais. Vies i mitjans que ens apleguen en el temps que sembla que ens vol atrapar. Anar i tornar. Dies i nits. Llocs i retorns. Temps per moure'ns que ens ofereixen espais de música, silenci i paisatges de tots colors.

  Caminants que gaudim dels camins metropolitans.

 • Mar

  El vell i privilegiat amic, el mar Mediterrani, un company metropolità que voreja molts dels nostres pobles i ciutats, i on acaben els nostres rius. Sabem que no sempre aprofitem la seva grandesa com a font de vents llunyans, bellesa i pau.

  Onades que netegen, aigua transparent plena de la sal que ens regenera.

  Mar mediterrani, infinit, ple de paraules antigues dels déus i deesses gregues. I ara, amb els crits del dolor dels refugiats, del mirall de les misèries de poders freds. Un mar que ens demana compromís, rebel·lia, i ens ofereix on submergir-nos per batejar-nos de vida.

 • Terra

  Trepitjar. Treballar la terra. Sembrar, ajupir-se, cuidar les llavors, horts que traspassen límits i fronteres, horts metropolitans que ens retornen a l'ofici antic de la humanitat i que ens donen de menjar.

  Pobles i ciutats on la pagesia catalana, silenciosa, segueix malgrat les dificultats, els preus, l'economia globalitzada i els canvis tecnològics.

  Terra que ens envolta, muntanyes al fons, arbres que ens donen aire net i fa que el vent es torni música.

 • Fraternitat

  Comunitat metropolitana. Al darrera de tot el que veiem, hi ha persones que ho fan possible.

  El gran valor de les persones que creuen que exigir demana un compromís. Que oferir és millor que demanar, i que la seva feina, sovint silenciosa, de servei a les persones, de reciclatge, de mobilitat, de solidaritat; és senzillament un acte d'amor als altres.

  Estimar-nos, si.

  Sense vergonya.

 • Espai públic

  Llocs comuns. Els llocs que algú ha pensat. Llocs que veïns i veïnes construeixen cada dia

  La campana de l'església, la riba del riu, la força de les nostres places

  Els mercats, les botigues, les escoles, l'esport

  Llocs i espais que son casa nostra. La de tots i totes. I això ens exigeix la responsabilitat de lluitar contra la corrupció i de donar valor al diner d'ús públic

  La comunitat metropolitana i els pobles i ciutats que li posen nom, identitat, història. Catalunya que ens acull, fins al món

  Lluites quotidianes. Memòria i futur

Kim Manresa és un fotògraf de renom internacional. Ha utilitzat la fotografia com a eina per a la denúncia social. Ha guanyat nombrosos premis, i els seus reportatges sobre la prostitució infantil, la pobresa i l'ablació han generat gran interès i una nova visió sobre aquests problemes. El seu reportatge «El dia que la Kadi va perdre part de la seva vida» ha estat seleccionat per l'agència Associated Press com un dels cent millors reportatges del segle XX. Autor de més de 30 llibres, alguns del quals han estat publicats en diverses llengües (català, castellà, eusquera, portuguès, francès, anglès, àrab, turc i coreà).

En Kim Manresa ha recorregut al llarg d'un any els 36 municipis de l'AMB, captant les imatges que il·lustren aquesta exposició.