Elaboració d'indicadors i avaluació ex post de l'aplicació de la Llei 19/2014, de transparència, accés a la informació i bon govern

Conveni de recerca amb la Fundació Bosch i Gimpera de la Universitat de Barcelona, 2017

Elaboració d'indicadors i avaluació ex post de l'aplicació de la Llei 19/2014
Autor:
Juli Ponce Solé
Editorial:
Fundació Bosch i Gimpera (Universitat de Barcelona)
Edición:
Estudios
Idiomas:
Catalán
Fecha de publicación:
14/12/2017
Descargar
Descargar

Sinopsi

Aquest informe presenta les conclusions d’un estudi realitzat sobre els principis de bon govern i el dret a una bona administració en el marc de la llei 19/2014 de transparència, accés a la informació i bon govern. L’informe està dividit en tres parts.

La primera part analitza les cartes de serveis. L’estudi mostra que encara hi ha molt pocs municipis que compleixen amb els requisits de la llei i que hi ha una manca de respecte a la normativa. No obstant això, destaca algunes bones pràctiques en alguns municipis que podrien servir com a exemple per a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Es valora positivament el paper que pot jugar l’Agència de Transparència de l’AMB en l’elaboració de les cartes de serveis.

La segona part de l’informe tracta de la millora normativa. S’assenyala que la nova regulació de les lleis i decrets no aborda adequadament la necessitat d’avaluar els impactes socials i ambientals de les normes. També es critica la falta de clàusules sunset i la regulació dels grups de pressió. Es destaca la importància de la formació tècnica en aquest àmbit i el paper del control judicial.

La tercera part se centra en la potestat normativa de l’AMB i la necessitat que les normes aprovades compleixin amb les obligacions establertes per la legislació. Es destaca la importància de realitzar anàlisis d’impacte normatiu ex ante, aprovar un pla normatiu anual i realitzar avaluacions ex post de la normativa.

En resum, l’informe conclou que encara hi ha molts aspectes a millorar en relació als principis de bon govern i el dret a una bona administració, però també identifica algunes bones pràctiques i propostes per a l’AMB en aquests àmbits.