Municipis i temps
Pacte Metropolità pel dret al temps
El Pacte Metropolità pel dret al temps és un document que incorpora i articula un recull de propostes d'actuacions i de compromisos que tant l'AMB com els municipis metropolitans volen impulsar en els propers anys. Aquest document és una proposta que aprovada pel Consell Metropolità de l'AMB el 28 de març de 2023, amb l'adhesió dels diferents ajuntaments metropolitans.
Aquest pacte vol servir d'acord i governança per abordar el temps en la seva dimensió metropolitana, amb l'objectiu d'impulsar i consolidar aquest tipus de polítiques públiques.
Els elements claus d'aquesta proposta són:
- Com vivim i ens movem pel territori, per fer front a les transformacions en l'ocupació i en les formes de vida.
- Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
- Un pacte per fer front a les diferències que encara existeixen entre homes i dones.
- Document oficial
-
Taula de Municipis pel Pacte Metropolità del Temps
Espai de trobada, intercanvi i governança que vol donar eines als municipis metropolitans per desenvolupar polítiques del temps.
Quarta sessió de treball de la taula
Tercera sessió de treball de la taula
Segona sessió de treball de la taula
Constitució de la Taula -
Governs locals i nova organització del temps
El paper dels governs locals en l'impuls de les polítiques del temps
Les polítiques del temps, objectius i beneficis per a la ciutadania
Per una nova organització del temps a l'àrea metropolitana de Barcelona
Les ciutats com a actors clau per a l'impuls de les polítiques del temps
Subir
Suport als governs locals
-
Assessoraments en polítiques del temps
Assessorament personalitzat a municipis amb l'objectiu de posar en marxa una política del temps concreta per a cada municipi. Actualment desenvolupant-se en dos: Sant Cugat del Vallès i Montcada i Reixac.
Primera fase del procés d'assessorament -
Xarxa de governs locals i regionals
L'AMB ha participat durant el 2021 i 2022 al rellançament de la Xarxa de governs locals i regionals per les Polítiques del Temps, juntament amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona. També ho fa amb ciutats i regions de França, Itàlia, Bèlgica i Alemanya dins d'una xarxa mundial d'intercanvi d'experiències a nivell local, metropolità i regional, impulsant el seu pla d'acció i la Declaració de Barcelona per les Polítiques del Temps.
Local and Regional Goverment Times Network -
Anàlisis de situació, identificació de l'interès i experiències
L'AMB, en col·laboració amb la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI) i la Fundació Pi i Sunyer, està fent un anàlisi de l'estat actual de les polítiques del temps als municipis de la metròpolis i una prospectiva d'aquells temes i accions que generen més interès de cara a poder establir un pla d'acció i suport als municipis metropolitans.
Informe sobre l'estat atual de les polítiques del temps a la metròpolis -
Projecte Europeu TIME4ALL
TIME4ALL (Promoting Cooperation Among Citizens, Towns and Cities on Time Policies and the Right to Time) és un projecte finançat mitjançant pel programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV) de l'Unió Europea. L'AMB hi participarà durant els anys 2023 i 2024.
El consorci que gestionarà el projecte està format per un grup multidisciplinari de 20 socis de set estats membres de la UE (França, Itàlia, Espanya, Alemanya, Austria, Bèlgica i Grècia). incloses associacions del tercer sector, municipis, àrees metropolitanes i un govern regional.
Socis del projecte TIME4ALL Àrea Metropolitana de Barcelona Associació Barcelona Time Use Initiative for a healthy Society (BTUI) Àrea Metropolitana d'Strasbourg (França) Ajuntament de Zwickau (Alemanya) Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Ajuntament de Lleida Ajuntament de Milà (Itàlia) Ajuntament de Verviers (Bèlgica) Ajuntament de Barcelona Ajuntament de Terrassa Àrea Metropolitana de Milà (Itàlia) Ajuntament de Cremona (Itàlia) Diputació de Barcelona Ajuntament de Bergamo (Itàlia) Ajuntament de Trikala (Grècia) Associació Tempo Territorial (França) Generalitat de Catalunya Ajuntament de Bolzano (Itàlia) Ajuntament de Graz (Austria) Synergie Wallonie Pour l'Egalité entre les femmes et les homees (Bèlgica)
El projecte està coliderat per l'entitat Barcelona Time Use Initiative for a healthy Society (BTUI) fent un paper de gestió tècnica i el municipi de Bergamo i la seva unitat de projectes Europeus coordinant l'execució del projecte.
Els 20 socis contribuiran al projecte en tres tasques principals:- Compartir coneixements i comentaris, quan sigui necessari (en particular, recopilant bones pràctiques per donar forma a l'Agenda Local i Regional).
- Participar en les activitats i esdeveniments del projecte planificats (s'espera que almenys dos membres de cada institució participin en els 10 esdeveniments planificats durant dos anys; els socis han de participar en almenys un esdeveniment in situ per any).
- Participar en activitats de difusió per arribar als ciutadans, premsa i altres autoritats locals europees i parts interessades vinculades a l'ús del temps.
Subir
Bones pràctiques
Ús del temps a escala local. Accions i serveis.
-
Barcelona
- Barcelona cuida. Espai d'informació i recursos per a la cura, amb la posada en marxa del Centre d'Informació, Assessorament i Orientació per a cuidadors i cuidadores.
- Clàusula de conciliació corresponsable en la contractació pública. Introducció d'una clàusula en la contractació pública d'organitzacions per a l'aplicació de mesures en matèria de conciliació i de corresponsabilitat.
- Decidim Barcelona. Infraestructura digital que ofereix a la ciutadania organitzar el seu temps i facilitar la participació en línia.
- Xarxa NUST. Xarxa d'Empreses de Nous Usos Socials del Temps, creada el 2006 i integrada per empreses i organitzacions compromeses amb el desenvolupament d'una gestió del temps més eficient i sostenible i amb l'harmonització del temps laboral amb la resta de temps de la vida quotidiana.
- L'Ajuntament compromès. Impuls de 10 mesures clau per promoure una organització del temps més saludable, igualitària i eficient.
- Concilia. Servei de canguratge que es basa en una prova pilot, un projecte de conciliació de la vida laboral, familiar i personal.
- Activa't fent salut. Promoció de la salut i el benestar dels treballadors.
-
Esplugues de Llobregat
- Reforma horària. A través de diferents actes es comença a sensibilitzar i fer pedagogia sobre la reforma horària: línies estratègiques en el II i III Pla d'igualtat de gènere d'Esplugues; IV Jornada Emprenem, 2015; adhesió a la Iniciativa per a la Reforma Horària. Esplugues va ser una de les quatre ciutats catalanes escollides per liderar aquest procés participatiu, juntament amb Barcelona, Girona i Terrassa.
- Setmana dels Horaris. A Esplugues de Llobregat es va celebrar la 1a edició de la Setmana dels Horaris del 26 de febrer al 2 de març del 2018, que va aconseguir que l'Ajuntament, empreses, entitats i establiments s'adherissin a aquesta iniciativa en la mesura de les seves possibilitats tot incorporant noves i bones pràctiques a la seva jornada laboral habitual. Aquesta iniciativa va ser organitzada conjuntament per l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat, AEBALLL, PIMEC Baix Llobregat-Hospitalet, CCOO Baix Llobregat-Alt Penedès-Anoia-Garraf, UGT Baix Llobregat.
- Xarxa d'Empreses, Entitats i Comerços per a la Reforma Horària. Iniciativa municipal que té la finalitat de crear un espai comú per assolir reptes i objectius en aquest àmbit. Formen part de la xarxa totes les empreses, establiments i entitats de serveis del tercer sector amb seu o delegació al municipi d'Esplugues de Llobregat i que estan d'acord amb la finalitat i els objectius de la reforma horària.
-
Molins de Rei
- Comunicació telemàtica. Utilització de les tecnologies en reunions telemàtiques dels càrrecs electes, treballadors municipals i amb associacions i entitats del municipi.
- Menjar a casa. Establiment del menjar a domicili per part de molts locals de restauració.
- Música no presencial. Formació telemàtica a l'alumnat de l'Escola de Música Julià Canals.
- Recollida escombraries. Canvi d'horari en la recollida.
- Esports a l'hora. Aprofitament de diferents espais del municipi per avançar l'hora d'inici de les pràctiques.
- Avançament horari de les reunions amb entitats.
-
Sant Boi de Llobregat
Els usos del temps com a política pública
Pla d'ús del temps, Ajuntament de Sant Boi de Llobregat 2011. Pla elaborat amb 78 agents polítics, econòmics i socials i amb la participació ciutadana. Recull de propostes per a l'harmonització del temps laboral, familiar i personal de la ciutadania.
Les polítiques de temps a Sant Boi de Llobregat - Sant Cugat del Vallès
Subir
Altres recursos
El paper dels governs locals en l'impuls de les polítiques del temps
Les polítiques del temps, objectius i beneficis per a la ciutadania
Per una nova organització del temps a l'àrea metropolitana de Barcelona
Les ciutats com a actors clau per a l'impuls de les polítiques del temps
Enllaços recomanats
Bones pràctiques en reforma horària
Reforma horària
Pacte per a la Reforma Horària. Objectiu 2025
Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Reforma Horària
Oficina per a la Reforma Horària
Subir