BioPlatgesMet
Protecció de la biodiversitat de les platges metropolitanes
Ficha técnica
-
- Temas:
- Playas
-
- Estado:
- En proceso
-
- Tipo / Subtipo:
- Proyectos de biodiversidad / Playas
-
- Municipio:
- Badalona, Barcelona, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Viladecans
-
- Presupuesto:
- 190.687,50 €
-
- Promotor:
- Servei de Gestió de Platges (AMB) i Institut de Ciències del Mar – CSIC
-
- Financiación:
Projecte Guarden (Programa Horizon Europe - UE)
Galería de imágenes
Descripció
El Servei de Gestió de Platges de l’AMB i l’Institut de Ciències del Mar – CSIC participen en el projecte europeu GUARDEN (Programa Horizon Europe) juntament amb 15 socis més de 8 països. BioPlatgesMet és el nom del seu desenvolupament en l’àmbit de les platges metropolitanes.
El seu objectiu principal és protegir la biodiversitat de les platges metropolitanes, preservar els beneficis que la natura aporta a la societat i conscienciar la ciutadania de la seva importància. Aquesta iniciativa de ciència ciutadana recopilarà dades sobre la biodiversitat de les platges amb geolocalització, mapatge de vegetació i seguiment d'espècies a l'ecosistema platja-duna amb tecnologies per identificar-les.
Les dades obtingudes s'analitzaran per aportar coneixement sobre la biodiversitat i les condicions dels ecosistemes costaners, avaluant impactes per a la planificació d’accions i estratègies de futur. Aquest fet permet avançar en la gestió sostenible d’aquests espais i equilibrant l'ús públic amb la conservació de les espècies, alhora que permet abordar els reptes del canvi climàtic.
Metodologia
Els voluntaris del projecte BioPlatgesMet registren les seves observacions a l’aplicació MINKA, una plataforma participativa on ciutadans i investigadors col·laboren junts. Hi aporten informació de la ubicació, la data i una fotografia. Les observacions es poden dur a terme de manera autònoma o com a part d’activitats guiades organitzades periòdicament. No és obligatòria cap freqüència concreta en l’aportació de registres, sinó que depèn de la disponibilitat dels voluntaris. Es tracta d’una metodologia a l’abast de qualsevol persona amb interès per la natura, encara que no tingui coneixements científics, ja que totes les dades són validades posteriorment per experts.
On es fa?
Les observacions es podran fer al llarg de les platges dels vuit municipis del litoral de l’àrea metropolitana: Castelldefels, Gavà, Viladecans, el Prat de Llobregat, Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Montgat.
Com es fa i com hi puc participar?
Minka és una plataforma participativa on es poden consultar les observacions fetes per la ciutadania i on trobarem un formulari per fer-nos voluntaris de la iniciativa.
Resultats
Els resultats obtinguts podran consultar-se de manera oberta i actualitzada en un quadre de comandament (dashboard), una eina visual i interactiva en línia que mostrarà i presentarà els resultats de les observacions i les dades recopilades pels voluntaris durant el projecte BioPlatgesMet. Aquesta plataforma oferirà una visió resumida i accessible de tota la informació recopilada, de manera que permetrà als participants, investigadors i altres interessats analitzar i explotar els resultats per obtenir més coneixement i, per tant, per millorar la gestió de l’ecosistema i la qualitat de la seva biodiversitat.