-
Información general
El oasis verde
Información de servicio
Lugar de interés histórico-arquitectónico, vegetación singular, escultura, vista panorámica, fuentes de agua potable, canastas de baloncesto, juegos infantiles, aparcamiento de bicicletas y coches, área para perros.
Descripción
Un arroyo divide el parque en dos áreas muy diferentes: la primera, del arroyo del Cementiri hasta la avenida de Isabel la Catòlica, y la segunda, del arroyo del Cementiri hasta la calle Teide. La primera es la zona arbolada más frondosa del parque, con pequeños y relajantes rincones habilitados para el reposo y con una colina artificial que hace de mirador. La segunda corresponde al sector este del parque, donde se sitúan las pendientes más fuertes que suben hacia el cerro de Les Planes.
Más información sobre historia del parque, plano, vegetación singular, actividades y publicaciones relacionadas en la versión de la web en catalán. -
Història
El camp, la indústria i de nou el verd
Fins a mitjan segle XVIII, aquest sector de l'Hospitalet, situat al samontà, era ocupat per algunes masies disperses entre les terres de conreu de vinyes i cereals. Durant el segle XIX es produïren importants canvis en l'agricultura i la indústria, deguts bàsicament al creixement de la població, a la construcció del canal de la Infanta, i a la industrialització del pla de Barcelona. Per altra banda, la plaga de la fil·loxera (la primera notícia que se'n té a la zona és del 1892, en una finca de les Planes), va destruir en dos anys la major part de les vinyes. Es van replantar garrofers, camps de blat, oliveres i vinyes, però amb menys intensitat.
La creixent i veïna ciutat de Barcelona tenia una gran necessitat de materials de construcció. Alguns propietaris agrícoles van vendre les seves terres, riques en argiles, en les quals es van instal·lar les primeres bòbiles. Les de l'Hospitalet van tenir gran importància en la producció de maons, maons refractaris, terracota fina per a decoració, rajola fina i teules, fins al punt que l'Hospitalet era anomenat "la bòbila de Barcelona". Malgrat això, el paisatge agrari va continuar dominant fins a la primera meitat del segle XX.
A partir de 1950 i principalment en la dècada del 60 al 70, els camps de Pubilla Cases, Can Serra, la Florida i les Planes desapareixen sota l'onada constructiva de blocs i polígons, que convertiran la zona en una ciutat dormitori destinada a allotjar, sobretot, immigrants atrets per l'oferta de llocs de treball. L'especulació del sòl i la manca de planificació són les grans protagonistes d'aquest moment històric tant nefast, en el qual la identitat de la majoria de pobles i ciutats de l'entorn de Barcelona, va quedar totalment desfigurada.
L'espai del Parc era ocupat darrerament per les bòbiles (Cerámica Barcelonesa para la Construcción, S.A. i Cerámica Goyta y Oliveros), i també per la fàbrica de productes químics Cardoner. Les dues esveltes xemeneies que destaquen entre els pins recorden aquest passat industrial recent. L'any 1976 s'aprova el Pla General Metropolità, que intenta posar fre al creixement indiscriminat i a l'especulació. Els espais buits existents són escassos i reduïts, però el Pla els reserva per a equipaments i zones verdes.
L'antiga Corporació Metropolitana va expropiar els terrenys necessaris i, redactat el projecte, va emprendre les obres de construcció de la primera fase del Parc, 3,6 ha, acabades l'any 1986. La Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona l'ha succeït en aquestes tasques; el 1992 es va inaugurar la segona fase de 2 ha, i el 1995 es van acabar les obres de la tercera fins a completar una total de 7 ha, que fan del parc de les Planes el pulmó verd més important de tot l'Hospitalet. -
Normas de uso
- Utilizar las papeleras.
El residuo que se recoge se lleva a una planta de selección. - Prohibido encender fuego (solo está permitido en parques con servicio de barbacoa).
- Llevar a los perros atados.
Respetar las indicaciones en aquellos parques o localizaciones en los que no se permite el acceso a los perros (Ejemplo: área de juegos infantiles, jardines botánicos y jardines históricos). - Recoger las deposiciones de los perros.
- No liberar animales domésticos.
La liberación incontrolada pone en peligro la fauna autóctona. - No dar de comer a los animales. La alimentación incontrolada de los animales empeora la calidad del agua de los lagos y estanques, genera malos olores y desencadena problemas higiénico-sanitarios.
- Respetar la vegetación.
- No hacer ruidos molestos.
- Prohibido pescar en las láminas de agua, lagos y estanques.
- Prohibido bañarse en las láminas de agua, lagos y estanques.
- Prohibido circular con vehículos a motor (excepto vehículos de servicios).
-
Actividades
Actualmente no hay ninguna actividad programada
-
Fauna
Consulteu les observacions al visor de fauna.
Informe ornitològic L'Hospitalet de Llobregat - Vegetació (1)
-
Projectes (6)
-
-
Publicaciones (4)
Informació sobre el parc i sobre la resta de parcs de la Xarxa de Parcs i Platges Metropolitanes
-