Caixes niu per a ocells insectívors
Caixes niu
Ficha técnica
-
- Temas:
- Biodiversidad, Parques, Playas
-
- Estado:
- En proceso
-
- Tipo / Subtipo:
- Proyectos de biodiversidad / Parques
-
- Municipio:
- Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
Galería de imágenes
Descripció
Les caixes niu són una estructura artificial que es col·loca a una altura variable i que pretén oferir una cavitat apta perquè puguin construir el seu niu algunes espècies d'ocells insectívors com la mallerenga, el raspinell, el pit-roig, etc. Les espècies d'ocells insectívors (protegides legalment a Catalunya, Espanya i Europa) crien sobretot en forats d'arbres i en parets naturals o murs artificials on encabeixen els seus nius.
L'actual model de gestió de boscos mediterranis a Catalunya prioritza els boscos joves, i això provoca que hi hagi menys orificis en els arbres, de manera que redueix la disponibilitat de punts òptims per a la nidificació dels ocells.
És per aquest motiu que la instal·lació de caixes niu en una zona verda urbana ajuda a augmentar la presència d'ocells i a més té un interès científic i pedagògic. En un parc o jardí es poden instal·lar fins a 20 o 30 caixes niu per hectàrea.
Objectius
- Incrementar la disponibilitat d'espais de cria per a les espècies rupícoles que crien en forats d'arbres com són mallerengues, raspinells, pit-roigs, etc.
- Aprofitar l'acció de construcció, instal·lació, seguiment i revisió de caixes niu com una activitat d'alt interès pedagògic que pot implicar la comunitat educativa, les associacions i entitats del lleure i l'excursionisme.
- Fer un seguiment científic de les caixes niu que estandarditzi els paràmetres que cal anotar i seguir: espècie ocupant, nombre d'ous/pollets, taxa de supervivència, etc.