Seleccionada, Premis Catalunya Construcció 2019 en la categoria de Direcció d'execució de l'obra.
Premi a la "Millor piscina rehabilitada" dels Premis Piscina & Wellness Barcelona 2019.
Piscina municipal de Can Millars
Reforma i ampliació de la piscina, tant de la part interior com de l'edifici.
Fitxa tècnica
-
- Data de projecte:
- Juliol 2016
- Data inici de l'obra:
- Juliol 2017
- Data fi de l'obra:
- --
- Data d'execució:
- Maig 2019
- Municipi:
- Cornellà de Llobregat
- Superfície:
- 3.913 m2 edificació / 1.309 m2 urbanització
- Cost:
- 3.044.015,23 €
Thu May 02 00:00:00 CEST 2019 -
- Autors:
- Albert Salazar, Joan Carles Navarro (AIA Salazar Navarro), Eva Serrats, Francesc Pla (LEVE Projects)
- Col·laboradors:
- Albert Dalmau (AMB), Paulino Vicente (PVR), AIA Instal·lacions Arquitectòniques
- Contractista:
- Benito Arnó e Hijos
Premis i reconeixements
Descripció
La instal·lació original fou construïda l'any 1989 i era el primer complex aquàtic cobert de la ciutat que apostava per la gestió integral de les activitats aquàtiques (educatives, utilitàries i socials). Tenia bàsicament dues làmines d'aigua i serveis de vestidor, amb una superfície total de 3.170 m2. Després del temps transcorregut i de l'elevada utilització que se n'ha fet, la instal·lació ha quedat obsoleta.
El nou projecte augmenta la superfície total fins als 3.913 m2 i preveu la construcció de tres piscines: una de 25 x 12,5 m, una per a nadons i una altra per a activitats. La superfície de vestidors, de zones d'administració i de vestíbul augmenta i es renova completament; l'accessibilitat millora i també es duu a terme una renovació integral de totes les instal·lacions: sistemes hidràulics, filtratges, producció ACS, sistema de producció amb panells solars, ventilació, sistemes domòtics de gestió i control de les instal·lacions etc.
La transformació més important es produeix en canviar de nivell l'accés a l'edifici i situar-lo una planta més amunt, a la cota de la plaça que fa d'accés des de l'espai públic; així s'aconsegueix establir una nova relació de l'equipament amb el seu entorn més proper. Aquesta nova posició relativa de l'edifici genera un equipament amb una presència més controlada i a una escala més adaptable al seu entorn, amb aparença d'edifici de només planta baixa. És a partir del moment de travessar l'accés i entrar a l'interior que es descobreix la veritable dimensió i el volum real de la piscina, així com la relació visual que s'estableix entre l'accés des de l'espai públic i la vista sobre el nucli antic de la població, a través dels grans finestrals que s'obren a la façana oest de la piscina; el vestíbul i la piscina mateixa es converteixen en un pont de connexió del teixit urbà.
El tractament de la façana també és un aspecte important del projecte. El volum general es manté igual però es folra amb unes peces de policarbonat ondulades que generen un joc de textures que depenen de la incidència de la llum i que, com un gran sac, cobreixen els finestrals existents i els nous, les obertures de façana i fins i tot els elements de protecció solar de la façana sud que, com si fossin grans lames verticals, tamisen la incidència lumínica de la radiació. Aquesta solució de façana unifica formalment tot el volum de la piscina, però també serveix per augmentar notablement les prestacions tèrmiques d'aïllament i millorar la qualitat lumínica a l'interior del gran espai que ocupen les tres làmines d'aigua.